Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Elizabeth: Az aranykor

Elizabeth: The Golden Age

Nem láttuk.
70% / 2 olvasó
Ősbemutató: 2007. szeptember 9. (Toronto Film Festival, Kanada
Amerikai premier: 2007. október 12.
Magyarországi premier: 2007. november 22.

1585-öt írunk, és az immár csaknem három évtizede uralkodó I. Erzsébet királynő (Cate Blanchett) trónjáért továbbra is folyik a harc, Anglia vallási vérfürdő helyszíne, és a családi ármánykodások is örökös veszélyt jelentenek. Egy csatornával arrébb a fundamentalista katolicizmus pusztító szele söpör végig a XVI. századi Európán, melynek kulcsfigurája II. Fülöp spanyol király (Jordi Mollà). A római egyház támogatásával és az inkvizícióval felfegyverkezve Fülöp erős hadserege és hatalmas armadája fenyegeti a királynőt és a hazát. A sötét és istenfélő király eltökélt szándéka, hogy letaszítja a trónról a protestáns „eretneket”, és visszaadja Angliát a dicső római katolikus egyháznak.

Erzsébet háborúra készül, hogy megvédje birodalmát, és Sir Raleigh (Clive Owen) iránt érzett szerelme váratlanul sebezhetővé teszi. Raleigh nem nemes, és tiltott a királynő számára, aki felesküdött, hogy testével-lelkével a hazáját szolgálja. Mivel szenvedélyét el kell fojtatnia, Erzsébet kedvenc udvarhölgyét, Besst (Abbie Cornish) bátorítja arra, hogy barátkozzék össze Raleigh-vel, és tartsa őt az udvar közelében. Ám ennek a stratégiának az lesz az eredménye, hogy Erzsébet óhatatlanul tanúja lesz a bimbózó románcnak. A királynő a magával ragadó, kalandor lelkű Raleigh-ben nem csak méltó intellektuális és lelki társat lát, hanem a távoli tájak, a felfedezetlen földgolyó és a végtelen szabadság hírnökét is.

Mikor Erzsébet külhonba távozik, hű tanácsadója, Sir Francis Walsingham (Geoffrey Rush) leleplez egy összeesküvést, amelybe belebukhatott volna a trón is. Ám az árulók megbüntetésével akaratlanul egy olyan folyamatot indít be, amely a pusztulásba taszíthatja Angliát…

Az Oscar-díjas Cate Blanchett visszatér abban a szerepben, melynek köszönhetően egy csapásra sztár lett a hétszeres Oscar-jelölt Elizabethben, közel tíz évvel ezelőtt. A rendezői székben ismét Shekhar Kapur foglalt helyet.

Rendezte:
Shekhar Kapur

Forgatókönyv:
Michael Hirst, William Nicholson

Operatőr:
Remi Adefarasin

Vágó:
Jill Bilcock

Zene:
Craig Armstrong, A.R. Rahman

Szereplők:
Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Clive Owen, Rhys Ifans, Abbie Cornish, Samantha Morton, Tom Hollander

Műfaj:
történelmi, dráma

Játékidő:
114 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Studio Canal / Working Title Films / Universal Pictures

Hazai moziforgalmazó:
UIP - Duna Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek