Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Egy néma kiáltás

Un homme qui crie

Nem láttuk.
60% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2010. május 16., Cannes-i Filmfesztivál
Magyarországi premier: 2011. január 20.

Közép-Afrika, Csád Köztársaság, napjainkban. Adam, a “Bajnok˝” (Youssouf Djaoro), a hatvanas éveiben járó egykori úszóbajnok évtizedek óta egy elegáns fővárosi hotel úszómestere. Alapvetően elégedett az életével, büszke a munkájára, mindenki megbecsüli, még fiát, Abdel-t (Dioucounda Koma) is maga mellett tudhatja asszisztenseként.

Ám tragikus gyorsasággal minden megváltozik, amikor a hotelt új, kínai tulajdonos veszi át, rákényszerítve őt, hogy állását fiának adja át, s innentől kezdve a portás lesajnált pozícióját töltse be. Szörnyű sértettségében úgy érzi, megalázták a társadalom szemében.

Az ország mindeközben napról napra egyre jobban a polgárháború borzalmaiba merül, ahogy a lázadók folyamatosan, mind közelebbről támadják a kormányzati erőket. A hatóságok megkövetelik, hogy a lakosság járuljon hozzá a “háborús erőfeszítésekhez”. Pénzzel, vagy önkéntesek állításával, akik már elég idősek, hogy harcba szálljanak a támadókkal.

A körzeti megbízott folyamatosan zaklatja a bajnokot a hozzájárulás miatt. Szívet tépően nehéz a döntés, hiszen az idős férfinak pénze nincs, csupán az egyetlen fia. Dühödt fájdalmában végül olyan lépésre szánja el magát, melyre egyetlen apa sem vetemedhetne…

Az 1961-ben Csádban született Mahamat-Saleh Haroun filmje a 2010-es Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a Zsűri-díját.

Rendezte:
Mahamat-Saleh Haroun

Forgatókönyv:
Mahamat-Saleh Haroun

Operatőr:
Laurent Brunet

Vágó:
Marie-Hélene Dozo

Zene:
Wasis Diop

Szereplők:
Emile Abossolo M'bo, Youssouf Djaoro, Dioucounda Koma, Djénéba Koné, Hadje Fatime N'Goua

Műfaj:
dráma

Játékidő:
92 perc

Ország:
Franciaország, Belgium, Csád

Gyártó:
Canal +

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek