Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Egy gésa emlékiratai

Memoirs of a Geisha

Nem láttuk.
100% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2005. december 9.
Magyarországi premier: 2006. március 23.

1929-ben az elszegényedett 9 éves lányt, a halászfaluból származó Chiyot (Suzuka Ohgo) eladják Kyoto Gion kerületének egy gésaházába, ahol a legteljesebb mértékben kiszolgáltatottjává válik a tulajdonos és egyben vezető gésa, Hatsumomo (Li Gong) kegyetlen bánásmódjának. Chiyo elragadó szépsége ugyanis kivívja a főgésa pusztító féltékenységét, mindaddig, amíg Mameha (Michelle Yeoh), Hatsumomo legnagyobb riválisa védőszárnyai alá nem veszi a lányt.

Mameha gondoskodása alatt Chiyo egy Sayuri (Zhang Ziyi) nevű gésává válik, kiképezve minden apró művészeti fogásból és társasági képességből ahhoz, hogy mesterként fennmaradhasson, és túlélhesse sorstársait. Híres gésaként Sayuri belépést nyer a gazdagok és kivételezettek politikai intrikáinak köreibe, ám ahogy a második világháború szele lassan eléri Japánt is, a gésák világát örökre megváltoztatja a történelem.

Elbűvölő és lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe enged bepillantani. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk a gésák élete alakulásának, miközben beletanulnak ebbe a szigorú “művészetbe”, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, s ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, s amely nem hoz szabadságot, csak kétségbeesést és vívódást.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: siz

Rendezte:
Rob Marshall

Forgatókönyv:
Arthur Golden regényéből Robin Swicord és Doug Wright

Operatőr:
Dion Beebe

Vágó:
Pietro Scalia

Zene:
John Williams

Szereplők:
Zhang Ziyi, Ken Watanabe, Michelle Yeoh, Koji Yakusho, Kaori Momoi, Youki Kudoh, Li Gong, Kenneth Tsang

Műfaj:
dráma

Játékidő:
145 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Columbia Pictures Corp., DreamWorks SKG, Amblin, Red Wagon Prod., Spyglass Ent.

Hazai moziforgalmazó:
Fórum Hungary

Kritikánk a filmről

Felhasználó Hannibal kritikája
2006. március 24.

"Az Egy gésa emlékiratai grandiózus és Oscar-díjakra termett alkotás, képi gazdagsága mögött azonban felgyülemlenek a cselekmény- és a színészvezetés fekete pontjai."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek