Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Egy csodálatos elme

A Beautiful Mind

Nem láttuk.
50% / 2 olvasó
Amerikai premier: 2001. december 21.
Magyarországi premier: 2002. február 28.
Magyarországi DVD premier: 2002. szeptember 17.

1947-et írunk, és John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matemetikát tanuljon. A titokzatos nyugat-virginiai zseninek sem pedigrés iskolai múltja, sem pénze nincs ahhoz, hogy bekerüljön az elit diákok körébe. Ám számára semmit sem jelent a társasági élet - sem az órák látogatása. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása.

A matemetika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mégis épp a rivalizálás adja meg neki a kellő lökést: egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, és az ötlet, mely oly régóta kísérti, megfogan. Megírja dolgozatát a játékelméletről - a versengés matemetikájáról -, mely bátran szembeszegül Adam Smithnek, a modern közgazdaságtan atyjának doktrínáival. 150 év elfogadott gondolatvilága hirtelen idejétmúltnak tűnik, és Nash élete örökre megváltozik.

Megnyer egy rangos ösztöndíjat, és tanári állást kap, de nem elégedett. A tudomány jelentős szerepet játszott amerikai második világháborús győzelmében, és most, a hidegháború csúcsán Nash feladatot akar az új konfliktusban. Vágyai teljesülnek, amikor felbukkan a rejtélyes William Parcher (Ed Harris), és szigorúan titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie.
Nash teljes szívvel és aggyal veti magát a munkába. Ám szívére másfelől is vár feladat. Megismerkedik a gyönyörű és ragyogóan okos Aliciával (Jennifer Connelly), aki Nasht egy számára eleddig teljesen ismeretlen fogalommal ismerteti meg: a szerelemmel. Összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Ám ennek a munkának, veszélynek és titkolódzásnak súlyos ára van. Alicia a nehézségek ellenére is hisz szerelmében, aki végül legyőzi démonait, folytatja munkáját, és 1994-ben Nobel-díjat kap. Addigra játékelmélete a huszadik század egyik legnagyobb hatású ideájává nőtte ki magát.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: ismeretlen, gaben és siz

Rendezte:
Ron Howard

Forgatókönyv:
Akiva Goldsman

Operatőr:
Roger Deakins

Vágó:
Daniel P. Hanley, Mike Hill

Zene:
James Horner

Szereplők:
Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Paul Bettany, Adam Goldberg, Christopher Plummer, Judd Hirsch, Josh Lucas, Vivien Cardone

Műfaj:
dráma, életrajzi, krimi

Játékidő:
135 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Universal, DreamWorks

Hazai moziforgalmazó:
UIP-Duna Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek