Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Ébrenjárók

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2002. február (33. Magyar Filmszemle)
Magyarországi premier: 2002. szeptember 5.

A negyvenes évei közepén járó Sándor (Gazsó György) - miután elbocsátották állásából - elhatározza, hogy mindent maga mögött hagyva saját építésű lakókocsijával nekivág az Adriának. El is indul otthonról, ám hamar rá kell jönnie, hogy ez nem is olyan egyszerű: nemhogy a tengerig nem jut el, de még a városból sem tud kiszabadulni. Annának (Márkó Eszter), a cigaretta-reklámlánynak sem túl nyugalmas ez az éjszaka. Néhány órája van, hogy barátjának, Gábornak (Almási Sándor) - akinek egy partyn való zenéléshez kenőpénzre van szüksége - nagyobb pénzösszeget szerezzen, ám ezt nehezíti kissé hisztérikus főnöke (Bozsó Péter) és vidéki bátyja, Géza (Pindroch Csaba), aki azért érkezik az este folyamán a fővárosba, hogy húgát - ha kell, erőszakkal - hazavigye. A három férfi szorításában igyekszik végigevickélni az éjszakát, ám ez egyre kilátástalanabb helyzetekbe sodorja.

Bandi (László Péter) villanyszerelőként dolgozik egy üzemben. Az ő estéje sem indul túl szerencsésen: szerelés közben megrázza az áram. S bár az áramütés nem bizonyul végzetesnek, benne megváltozik valami. Nem találja helyét sem a megszokott társaságban, sem otthon, egyre furcsábban viselkedik. Amikor pedig a házban, ahol lakik, áramszünet lesz, őrültnek tűnő elhatározásra jut: bármi áron, de utánanéz a problémának, megküzd az árammal. Elindul hát ő is az éjszakába.

A három cselekményszál egymástól függetlenül indul a történet elején, hogy aztán az éjszaka folyamán többször keresztezze egymást, majd a film végére végleg egybefusson.

Rendezte:
Miklauzič Bence

Forgatókönyv:
Maruszki Balázs és Miklauzič Bence

Operatőr:
Miklauzič Márton

Vágó:
Barsi Béla

Zene:
Jávorka Ádám

Szereplők:
Gazsó György, Márkó Eszter, László Péter, Pindroch Csaba, Almási Sándor, Bozsó Péter, Molnár Tamás, Hunyadi László, Lengyel Ferenc, Kovács Zsolt, Kardos János, Csuja Imre, Herskó János

Műfaj:
dráma, vígjáték

Játékidő:
107 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Hunnia Filmstúdió/Chaplin Film

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó siz kritikája
2004. október 29.

"Egy éjszaka, három élet, végtelen lehetőség. Táguló dimenziók szűkülő sorsokkal. Mindez vajon törvényszerű? Ebben a világban biztosan. De aki ébren jár, nemcsak kitaszított, hanem győztes is. Az ártatlanság olyan félkarú rablóján, amelybe nem kell pénzt dobni. Csupán saját magunkat."
bővebben

További kritikáink

2004. január 3.BG kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek