Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Dealer

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2004. október 21.

A Dealer egy kábítószer-kereskedő egy napját mutatja be. Szélsőségesen drámai események, epizódok követik egymást, melyeket a film főszereplője, a Dealer köt össze. A főszereplő sokféle szociológiai közegben mozog, a film mégsem elsősorban a drogtársadalomról szól. Sokkal inkább egy személyes tragédiát jár körbe, melyen keresztül ősi sorskérdéseket vizsgál. Mennyire vagyunk képesek befolyásolni sorsunkat? Mikor hozzuk rossz döntéseinket, melyek adott esetben végzetesek lehetnek?

Az epizódokban - melyek néhol stáció jellegűek - súlyos krízishelyzetben lévő emberek sorsába nyerünk betekintést. Ezekben a szituácókban sokszor a drog az egyetlen választható alternatíva. A készítők úgy gondoljuk - egyetértve a prevencíós szakirodalom nagyrészével -, hogy a drogok világa egyfajta “llegális patika”, ahol a dealerek “patikusként” dolgoznak. Természetesen a drog - az öngyilkossággal, az alkoholizmussal, a bűnözéssel együtt - rossz döntés, de a lényeg az, hogy mindig egy adott, normális tudatállapotban elviselhetetlen élethelyzetre adott reakció. Az, hogy ezek a végállapotok társadalmi igazságtalanságokra vagy egyéni élethazugságokra vezethetőek vissza, a Dealer c. film szempontjából másodlagos kérdés. A dráma az áldozatokat mutatja be.

Fliegauf Benedek többszörös fesztiváldíjazott filmjében a történet néhol sokkoló, de sosem öncélúan. A megrázó eseményeket a téma hozza magával, és az a megfontolás, mely szerint drogügyben etikátlan hamis illúzíókat kelteni.

Rendezte:
Fliegauf Benedek

Forgatókönyv:
Fliegauf Benedek

Operatőr:
Szatmári Péter

Vágó:
Szalai Károly

Zene:
Fliegauf Benedek

Szereplők:
Balogh Edina, Keresztes Felícián, Szakács Lajos, Szigeti Anikó, Thurzó Barbara (mind amatőr színészek)

Műfaj:
dráma

Játékidő:
160 perc

Ország:
magyar

Gyártó:
Inforg Studió

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek