Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Dallas Pashamende

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2005. február 2. (Filmszemle)
Magyarországi premier: 2005. március 24.

Radu Hagi (Bogdán Zsolt), a tanítóvá lett cigány nyolc év után visszatér szülőfalujába, Dallas-ba. A barakkokból álló település egy apokaliptikus állapotokat tükröző szeméttelep mellett fekvő völgyben terül el. Nincs víz, villany, csatorna. Mindenütt sistergés, gomolygó füst. Az emberek szürke, arctalan alakokként mozognak a szinte lihegő, gigászi szeméthalmon. Papírt, fémet, üveget gyűjtenek. Ismeretlen fogalom itt a tulajdon, senkinek sincs magánélete. Mindenki tud mindenkiről mindent, mindenki beleüti az orrát a másik dolgába.

Apja temetése után Radu, amilyen gyorsan csak lehet, szeretne eltűnni innen. Elkerülhetetlen azonban a találkozás a régi, erőszakkal elfelejtett időkben elmerült arcokkal, ismerősökkel. Amikor Radu belekeveredik egy “autólopási” ügybe, be kell látnia, hogy tervezett elutazása eltolódik. Minden erejével megpróbál ragaszkodni ideáljaihoz, ezek azonban fokról fokra szétmállanak. Szembesülnie kell saját elfojtott személyiségével, valamint a falu lakóinak sorsával.

Kezdeti bénultsága felenged, lassan visszaszokik a helyzetbe, ugyanis találkozik fiatalkori szerelmével, Oanával. Ismét fellángol a régi szenvedély. Radu összebarátkozik a nő öt éves fiával, Petruval, aki anyjával együtt Janku a férj brutalitásától szenved.

Radunak fogalma sincs, mit tegyen. Ide-oda vergődik a két olyannyira különböző világ, két olyannyira különböző nő, Oana, a szenvedélyesen vad asszony és Lina, a finom román menyasszony között.

Pejó Róbert, a tengerentúlon élő rendező közel 400 milliós költségvetésű filmjének forgatókönyvét az egyik legnevesebb hazai cigány író-rendezővel, Csemer Gézával írta.

Rendezte:
Pejó Róbert Adrian

Forgatókönyv:
Csemer Géza, Pejó Róbert Adrian

Operatőr:
Vivi Dragan Vasile

Vágó:
Lemhényi Réka

Zene:
Kathy-Horváth Lajos, Selmeczi György

Szereplők:
Gryllus Dorka, Bogdán Zsolt, Székely B. Miklós, Hollai Kálmán, Jónás Judit, Nyári Oszkár, Dorel Visan, Radu Amzulescu

Műfaj:
dráma

Játékidő:
90 perc

Ország:
Magyarország, Németoirszág, Ausztria

Gyártó:
Új Budapest Filmstúdió

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Ruprech Dániel kritikája
2005. március 24.

"Szerelem, tragédia, vér és könnyek. S a mozi sikeres lesz. Csak nem hiteles. Csak nem értek el vele semmit. Se a roma kérdésben, sem a magyar filmtörténetben."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek