Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Cinema Paradiso - rendezői változat

Nuovo Cinema Paradiso

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2002. június 14.
Magyarországi premier: 2003. június 5.

Az apját a háborúban elvesztő Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A parányi Cinema Paradiso az otthona, a filmek a szülei. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt az életvidám középkorú mozigépésszel, Alfredoval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól.

Salvatore a Cinema Paradisoban dolgozik tanoncként addig a szomorú napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el. Mikor az újranyitja kapuit, ő váltja a gépészposzton a tűzben megvakult Alfredot, aki továbbra is segíti a fogadott gyermekeként szeretett fiút.

Mikor az idős barát meghal, a már híres rendezővé érett Salvatore visszatér ifjúkora színhelyére, hogy emlékezzen a régi mozira, a letűnt világra, és az emberekre, akiket évtizedek óta nem látott.

Mikor a Cinema Paradisot bemutatták a nyolcvanas évek végén Olaszországban, sokban különbözött attól az 51 perccel megkurtított változattól, amit az amerikai nézők láthattak. Giuseppe Tornatore író-rendezőként eddigi leghíresebb alkotását, a Cinema Paradisot 1990-ben a legjobb külföldi film Oscar-díjával jutalmazták.

Rendezte:
Giuseppe Tornatore

Forgatókönyv:
Giuseppe Tornatore

Operatőr:
Blasco Giurato

Vágó:
Mario Morra

Zene:
Ennio Morricone

Szereplők:
Jacques Perrin, Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Philippe Noiret, Brigitte Fossey, Agnese Nano

Műfaj:
dráma, romantikus

Ország:
Olaszország

Gyártó:
Cristaldifilm, Radiotelevisione Italiana (RAI),TF1 Films Productions

Hazai moziforgalmazó:
Odeon

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek