Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Chihiro Szellemországban

Sen to Chihiro no kamikakushi

Nem láttuk.
93% / 3 olvasó
Ősbemutató: 2001. július 27. (Japán)
Amerikai premier: 2002. szeptember 10.
Magyarországi premier: 2003. március 6.

Chihiro szüleivel vidékre költözik. Új házuk egy erdő mellett van, és a fák között a kislány apja felfedez egy alagutat, amelyet családjával együtt fel akar deríteni. A másik oldalon különös dolgokat látnak, mintha egy használaton kívüli vidámparkba csöppentek volna. Míg a szülők némi ingyenkaja reményében elindulnak az egyik kioszk felé, Chihiro a környéken kószál, és csak alkonyatkor tér vissza. Döbbenten tapasztalja, hogy apja és anyja disznóvá változott, majd napszálltakor megjelennek a szellemek és kísértetek.

Még mielőtt pánikba esne, Chihiro találkozik egy Haku nevű fiúval, aki elmondja neki, hogy van kiút ebből a világból és meg tudja menteni a szüleit is. Ám ehhez követnie kell a szellemeket és a különféle teremtményeket egy óriási fürdőházba, amit Yubaba, a gonosz, öreg varázslónő vezet. Itt a kislánynak munkát kell találnia, vagy azt kockáztatja, hogy ő maga is disznóvá változik.

Hayao Miyazaki az 1998-ban készült nagysikerű Mononoke Hime (Mononoke hercegnő) című animációs filmjének kimerítő munkálatai után bejelentette, hogy visszavonul a filmkészítéstől. Ezt az ígéretét azonban csak addig tartotta be, amíg nem találkozott egy barátja tízéves kislányával. A gyerek adta az ötletet Chihiro, a kis hősnő alakjának életre keltéséhez.

A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2002-ben Arany Medve-díjat kapott, s ezzel ez az első animációs film, amely e tekintélyes elismerésben részesült. Magyarországon először a Titanic Filmfesztiválon, 2002 őszén láthatta a közönség.

Rendezte:
Hayao Miyazaki

Forgatókönyv:
Hayao Miyazaki, Cindy Davis Hewitt és Donald H. Hewitt

Vágó:
Takeshi Seyama

Zene:
Jo Hisaishi és Yumi Kimura

Szereplők:
(amerikai szinkronhangok) Daveigh Chase, Lauren Holly, Michael Chiklis, Suzanne Pleshette, John Ratzenberger

Műfaj:
anime

Játékidő:
125 perc

Ország:
Japán

Gyártó:
Studio Ghibli

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek