Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Carandiru

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2004. február 13.
Magyarországi premier: 2004. szeptember 23.

A Carandiru a világ egyik legnagyobb gyűjtőfogháza volt, amely Sao Paolóban működött egészen 2002-ig. Legnagyobb kihasználtsága időszakában a 3000 férőhelyen 8000 rabot tartottak fogva. Akkor vált igazán hírhedtté, amikor 1992-ben, egy lázadás alkalmával 111 rabot koncoltak itt fel. Habár a rendőrség arra hivatkozott, hogy önvédelemből cselekedtek, egyetlen rendőr sem halt meg az összetűzés során. A 111 fegyenc életét követelő vérfürdő megerősítette azt a véleményt, hogy egy olyan anakronisztikus intézmény, mint a Carandiru, nem tartható fenn többé, még egy olyan, igazságtalansággal és egyenlőtlenséggel jellemezhető országban sem, mint Brazília.

A szentek, pornó-sztárok és focisták képeivel borított cellában két rab, Lula és Dagger között elrendezésre váró vita zajlik. A hangulat feszült, mindenki tudja, hogy a börtön belső törvényei kemények és szigorúak. Egy másik börtönlakó, Black Nigger, aki afféle “bíró” a rabok között felmerülő konfliktusok eldöntésében, még időben megoldja a kérdést. Így fogadhatják a nemrég érkezett Doktort, aki, türelmetlenül várta már, hogy megkezdhesse önkéntes orvosi működését a fegyházban. A Doktor rendkívül súlyos problémákkal szembesül: túlzsúfolt cellák, totális lepusztultság, TBC és AIDS járvány. A börtön lakói sem orvosi ellátásban, sem jogi segítségben nem részesülnek.

Carandiru óriási kihívást jelent hát az újonnan érkezőnek, de egy idő után kezdi meglátni, hogy a börtön lakói, még ebben a taszítóan szörnyű helyzetben sem mondhatók ördögi figurának. Nap-nap után, a rabokkal kialakult egyre bensőségesebb kapcsolat során a Doktor a szolidaritás, az emberség és - mindenek felett - az óriási élni akarás megnyilvánulásainak lesz tanúja.

A forgatókönyv Drauzio Varella könyve nyomán készült. Varella 1989 és 2002 között a Carandiru börtön orvosaként teljesített szolgálatot. Hector Babenco onkológusa volt, a kezelések során mesélt a rendezőnek a tapasztalatairól. Az eredmény egy sikerkönyv és annak filmadaptációja volt. Babenco és stábja engedélyt kapott, hogy a valódi börtön falai között forgasson hat héten át, mielőtt az állam lebontotta az épületet.

Rendezte:
Babenco Héctor

Forgatókönyv:
Dáuzio Varella, Hector Babenco, Fernando Bonassi, Victor Navas

Operatőr:
Walter Carvalho

Vágó:
Mauro Alice

Zene:
André Abujambra

Szereplők:
Luiz Carlos Vasconcelos, Milhem Cortaz, Milton Gonçalves, Ivan de Almeida, Ailton Graça, Aida Leiner, Rodrigo Santoro

Műfaj:
dráma

Játékidő:
148 perc

Ország:
Brazília, Argentína

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek