Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Budapest

Budapeste

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2009. május 14., Sao Paulo
Magyarországi premier: 2010. május 13.

José Costa (Leonardo Medeiros), a sikeres szellemíró éppen a Névtelen Írók Konferenciájáról tart hazafelé Isztambulból, amikor gépe kényszerleszállást hajt végre Budapesten. Megérkezésekor beleszeret a magyar nyelvbe - az egyetlen nyelvbe, amit még az ördög is tisztel. Bár Rióban felesége, Vanda (Giovanna Antonelli), egy éjjeli hírműsor bemondónője, és fia várja vissza, rá kell jönnie, hogy a házassága megromlott, egyre boldogtalanabb, végül magyarul kezd motyogni álmában.

Amikor pedig Costa egy sikeres munkája hatására felesége beleszeret a feltételezett szerzőbe, csalódottnak és becsapottnak érzi magát, s elhatározza, hogy visszamegy Budapestre: megtalálni önmagát, és új történeteket írni.

Costa találkozik Krisztával(Hámori Gabriella) a harmincas, elvált és fiát, Pistit egyedül nevelő magyartanárral. Az ő szeretetével és támogatásával José Costából Kósta Zsozé lesz, magyarországi szellemíró, aki újra képes lesz mesteri értekezések, novellák, versek megírására.

A Chico Buarque de Hollanda regényéből készült filmben a tükröződések útvesztőjében - két város, két nő, Borges és Gogol modorában - vajon Costa azt írja meg, amit átél, vagy azt éli át, amit ír? Vajon létező dolog a szerelem és a boldogság, vagy csak a könyvek, dalok, üres szavak tárgya?

Díjak és jelölések:
- Prémio Contigo Cinema (2009, Brazília): a Zsűri Díjára jelölve a film, valamint Leonardo Medeiros a legjobb színész-, Lula Carvalho a legjobb operatőr-, Giovanna Antonelli a legjobb női mellékszereplő kategóriákban.

Rendezte:
Walter Carvalho

Forgatókönyv:
Chico Buarque de Hollanda regényéből Rita Buzzar

Operatőr:
Lula Carvalho

Vágó:
Pablo Ribeiro

Szereplők:
Leonardo Medeiros, Hámori Gabriella, Giovanna Antonelli, Bálint András, Balogh Andrea, Nicolau Breyner, Kálloy Molnár Péter, Kecskés Karina

Műfaj:
dráma, romantikus

Játékidő:
113 perc

Ország:
Magyarország, Brazília, Portugália

Gyártó:
Nexus Cinema e Vídeo, Eurofilm Stúdió, Stopline Films

Hazai moziforgalmazó:
Mozinet

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek