Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Brazil ritmus

Brasileirinho

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2005. február 12. (Berlinale)
Magyarországi premier: 2006. október 26.

A Brazil ritmus egy dokumentumfilm a chororól, az első igazi brazil városi zenéről. A XIX. század végén a Rio de Janeiro-i zenészek keze alatt az európai melódiák, az afro-brazil ritmusok és a brazíliai indiánok zenéjének melankolikus előadásmódjának keveredésével jött létre a choro.

A chorot tartották a brazil olvasztótégely első saját zenei kifejeződésének és fontos tényező volt a brazil kulturális identitás fejlődésében. A choro a legrangosabb zenei műfajok közé tartozott, míg a 20-as évektől kezdve át nem vette a helyét a szamba, majd a bossa-nova. De az átmeneti mellőzöttség után az utóbbi évtizedekben ragyogó formában tért vissza.

A film ennek a történetét idézi fel, de mindenekelőtt a choro mai, életteli képét mu-tatja be. A film fókuszában egy combo, a Trio Madeira Brasil áll, amit három kitűnő brazil choro zenész alkot. A Roda de Choroval a trió egy koncerten kibontakozott jam-sessiont, örömzenét játszik. A koncerteken, vagy otthonaikban a legérdekesebb choro zenészek közül többen is zenével és szóval idézik fel a brazil városi zene kulcsfontosságú fordulópontjait és történetét. Betekintést nyerünk egy minden korosztályt magába foglaló, 450 zenésszel működő zenei műhelybe, így velük élvezhetjük az igazi, improvizatív brazil játékmódot.

De nem csak játszanak: interjút is adnak a híres szamba és bossa-nova zenészek, olyanok, mint például Zezé Gonzaga, Elsa Soares és Guinga. És végül a Trio Madeira Brasil és vendégeinek egy hagyományos rioi klubban adott koncertje, ami még egyszer bemutatja a choro melódia és ritmusgazdagságát, ami az utóbbi 130 évben lenyűgözően modern, egzotikus hangzássá alakult.

Rendezte:
Mika Kaurismaki

Forgatókönyv:
Marco Forster és Mika Kaurismaki

Operatőr:
Jacques Cheuiche

Vágó:
Karen Harley

Zene:
Marcello Goncalves

Szereplők:
Teresa Cristina, Paulinho da Viola, Ademilde Fonseca, Zezé Gonzaga, Paulo Moura

Műfaj:
dokumentum, zenés

Játékidő:
90 perc

Ország:
Brazília, Finnország, Svájc

Gyártó:
Marianna Films

Hazai moziforgalmazó:
SPI Internatonal

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek