Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Fekete hattyú

Black Swan

95% / 4 szerkesztő
75% / 4 olvasó
Ősbemutató: 2010. szeptember 1., Velencei Filmfesztivál
Amerikai premier: 2010. december 3.
Magyarországi premier: 2011. február 17.
Magyarországi DVD premier: 2011. július 6.

Nina (Natalie Portman) a New York-i balett társulat balerinája, akinek az élete - akárcsak a szakmájában mindenkinek - teljes mértékben a tánc körül forog. Nina megszállott ex-balerina anyjával, Erica-val (Barbara Hershey) él együtt, aki fojtogató, teljes ellenőrzést gyakorol fölötte.

Amikor a művészeti rendező Thomas Leroy (Vincent Cassel) elhatározza, hogy A hattyúk tava új évadjában lecseréli az eddigi prima balerinát, Beth MacIntyre-t (Winona Ryder), rögtön Nina-ra esik a választása. Ám Nina-nak versenytársa akad egy új táncos, Lily (Mila Kunis) személyében, aki gyorsan lenyűgözi Leroy-t.

A hattyúk tava olyan táncost kíván, aki egyszerre képes eljátszani a Fehér Hattyú ártatlanságát, ugyanakkor a Fekete Hattyú álnoksága és érzékisége is megtalálható benne. A Fehér Hattyú szerepe Nina-ra illik a leginkább, ám a legtökéletesebb Fekete Hattyú Lily lenne. Ahogyan a két táncosnő rivalizálása egyre mélyebb rétegekbe jut, Nina közeledése a sötét oldalhoz azzal fenyegeti őt, hogy eredendő ártatlanságát totálisan elpusztítsa.

Darren Aronofsky balettdrámája mélylélektani thrillerré fajul az egyéni látásmódjáról és lelkivilágáról ismert rendező kezei között.

Díjak és jelölések:
- Oscar Díjátadó (2011): Oscar-díj a legjobb női főszereplő kategóriában Natalie Portman-nek, illetve Oscar-díjra jelölve a Fekete hattyú a legjobb film, Matthew Libatique a legjobb fényképezés, Darren Aronofsky a legjobb rendezés, Andrew Weisblum a legjobb vágás kategóriájában.
- Golden Globe Díjátadó (2011): Golden Globe-díj Natalie Portman-nek a legjobb drámai színésznő kategóriában, illetve Golden Globe-díjra jelölve a film, Darren Aronofsky a legjobb rendezés, valamint Mila Kunis a legjobb női mellékszereplő kategóriában.
- Velencei Filmfesztivál (2010): Marcello Mastroianni-díj Mila Kunis-nak., továbbá Arany Oroszlán-díjra jelölve a film és Darren Aronofsky.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Szilvási Krisztián

Rendezte:
Darren Aronofsky

Forgatókönyv:
Mark Heyman, Andres Heinz és John J. McLaughlin

Operatőr:
Matthew Libatique

Vágó:
Andrew Weisblum

Zene:
Clint Mansell

Szereplők:
Natalie Portman, Mila Kunis, Winona Ryder, Vincent Cassel, Sebastian Stan, Toby Hemingway, Barbara Hershey

Műfaj:
dráma, thriller

Játékidő:
103 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Protozoa Pictures, Phoenix Pictures

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2011. március 15.

"A Fekete hattyú a néző egészséges lelkébe vájja a karmait, és tépi-ráncigálja a felfeslések felé. Darren Aronofsky tudja, hogyan rángassa a nézőt a legszélsőségesebb érzelmek hatásai alá, de ez csak a jéghegy csúcsa."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek