Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Batman: Kezdődik!

Batman Begins

75% / 2 szerkesztő
86% / 5 olvasó
Amerikai premier: 2005. június 15.
Magyarországi premier: 2005. július 14.
Magyarországi DVD premier: 2005. november 15.

A kisfiú Bruce Wayne-nek (Gus Lewis) a legszörnyűbb traumaként kell végignéznie, hogy milliomos szüleit, Martha-t (Sara Stewart) és Dr. Thomas Wayne-t (Linus Roache) a szeme láttára gyilkolják meg - ez a sokkoló élmény lesz a kiindulópontja annak, hogy az árván maradt gazdag csemete a bosszú megszállottjává válik. Ám a sors egyelőre közbelép.

Wayne Ázsiában börtönbe kerül, ahol találkozik Henri Ducard-ral (Liam Neeson), aki kiképzi Bruce-t, hogy nagy harcos válhasson belőle, csatlakozván ahhoz az Árnyékszövetséghez, amelyet egy kultikus nindzsa, Ra’s Al Ghul (Ken Watanabe) vezet. Aztán Bruce (Christian Bale) - immár felnőttként - visszatér a hanyatló Gotham City-be, melyet teljes egészében a szervezett bűnözés és más egyéb veszélyes elemek irányítanak, teljes kontroll alá vonva a rendszer ütőerét.

Időközben Bruce-t lassan és tervszerűen kisemmizték szülői örökségéből, a gyárakat, vállalatokat felölelő Wayne Művek-ből. Visszatérve Gothambe Bruce illegális szövetségesekre talál Lucius Fox (Morgan Freeman) személyében, aki segít neki felfedezni új személyiségét: a Denevérembert[/b]. Wayne a birtoka alatti barlangban építi ki főhadiszállását hű szolgája, Alfréd (Michael Caine) segítségével, felszerelkezve páncélozott öltözékekkel és fegyverekkel, hogy sikerrel csaphasson le Batman-ként a bűnözőkre.

Álcázott új személyiségében és a rendőrfőnök Jim Gordon (Gary Oldman) segítségét maga mögött tudván Batman elindul, hogy megakadályozza a legváltozatosabb gonosz terveket, mint a maffiózó Don Falcone (Tom Wilkinson), az őrült orvos/drogdíler Jonathan ‘Rémholló’ Crane (Cillian Murphy), vagy a titokzatos Harmadik Párt tevékenységét, melyet meglehetősen jól ismer Wayne, s mellyel kapcsolatban alig várja a megfelelő időt, hogy visszavághasson neki!

135 millió dollár állt Christopher Nolan (Memento, Álmatlanság) rendelkezésére, hogy válogatott sztárokkal filmesítse meg az egyik legsikeresebb filmes széria, a Batman eddigi 4 részének előzményeit. Az angliai Shepperton Studióban, illetve amerikai és brit helyszíneken forgatott filmben Nolan szakít a történetvezetéssel, és újrakezdi a Batman univerzum felépítését.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: siz

Rendezte:
Christopher Nolan

Forgatókönyv:
David S. Goyer és Christopher Nolan

Operatőr:
Wally Pfister

Vágó:
Lee Smith

Zene:
David Julyan

Szereplők:
Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Ken Watanabe, Katie Holmes, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Linus Roache

Műfaj:
akció, kaland

Játékidő:
141 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Warner Bros.

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Ruprech Dániel kritikája
2005. július 27.

"Nolan letette egy új irány első kövét, melyről visszafelé indulni szinte lehetetlen, letérni pedig nem ajánlatos. Sőt. Ahhoz jól sikerült, hogy bukjon. Kicsit óvatosan járt el ugyan, de okot ad az új stílus további bőrlehuzogatására."
bővebben

További kritikáink

2005. július 23.Hannibal kritikája
2005. szeptember 29.siz kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek