Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Bánk bán

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2003. március 13.

A művészek felkérése, majd a hosszadalmas egyeztetés és szervezés után 2001. május 28-án kezdődött el a forgatás. Július 12-ig 36 forgatási napon dolgozott a 86 tagú stáb. Kiegészülve a 150 statisztával és a különböző helyszíneken közreműködőkkel körülbelül 550 ember dolgozott az ügy sikeréért. A forgatás technikai felszereltsége nem maradt el a Hollywoodban megszokottaktól: az Oscar-díjas operatőr Zsigmond Vilmos hasonló kamerákkal és világosítással dolgozhatott, mint bármelyik szuperprodukcióban.

A főszereplők, mint Marton Éva Gertrúd szerepében, és Rost Andrea, mint Melinda már világhíressé lett operaénekeseink; az Ottót játszó Gulyás Dénes, a II. Endrét alakító Kováts Kolos, vagy Petúr Bán: Sólyom Nagy Sándor, illetve Tiborc szerepében Miller Lajos a hazai és európai operaszínpadok ünnepelt művészei. A címszerepet, Bánk bánt alakító Kiss B. Attila pedig ragyogó tehetségével méltó partnerük, akárcsak a fiatal, Biberachot alakító Réti Attila. Csikós Attila Kossuth-díjas díszlettervező az Operaház vezető díszlettervezője. Velich Rita jelmeztervező munkája pedig szemkápráztató szépsége mellett híven szolgálja a rendezői koncepciót.

Rendezte:
Káel Csaba

Forgatókönyv:
Káel Csaba

Operatőr:
Zsigmond Vilmos

Zene:
Erkel Ferenc

Szereplők:
Marton Éva, Rost Andrea, Kiss B. Attila, Sólyom Nagy Sándor, Gulyás Dénes, Miller Lajos, Kováts Kolos, Réti Attila, Asztalos Bence

Műfaj:
opera

Ország:
Magyarország

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek