Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Balhé

Crime Spree

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2003. szeptember 19.
Magyarországi premier: 2003. november 13.

Az ékszerrablás eléggé könnyű munkának ígérkezik, és az is lehet, hogy ez lesz az a nagy rablás, amelyről Foray (Gérard Depardieu) ábrándozott. Hogy minden simán menjen, egy Chicagóban élő francia tolvaj is segíteni fog nekik. Amikor a rablókvartett Chicagóba érkezik, kiderül, hogy a város másik oldalán kötöttek ki, összekoccannak Lamarral, a helyi fekete banda vezetőjével. Ellopnak egy autót, amelyről kiderül, hogy Rafalé, egy chicagói bandavezéré, majd végre odaérnek a kiszemelt házhoz és behatolnak. Megkötözik a tulajdonost és nekilátnak a rablásnak. Már a közepén járnak, amikor rájönnek, hogy nem a megfelelő helyre törtek be, és akit éppen kirabolnak, az nem más, mint Zammeti (Harvey Keitel), a chicagói maffia főnöke, aki természetesen meg akarja bosszulni a rajta esett sérelmet. A házat egyébként megfigyelés alatt tartotta az FBI, és az ügynököket nagyon érdeklik azok a papírok és magnószalagok, amelyeket Forayék a rablás során elvittek. A négy francia kétségbeesetten próbál kijutni a városból, és minden vágyuk, hogy végre otthon, Párizsban lehessenek. Ám előtte még el kell menekülniük a maffia, a gengszterek, az FBI és a chicagói rendőrség elől. A túlélés érdekében intelligenciájukra kell hagyatkozniuk, és esetleg (de csakis esetleg) végre megvalósulhat a nagy terv is: az a tökéletes rablás, amelyről álmodoztak.

Brad Mirman forgatókönyvírónak elege lett abból, hogy az általa írt szüzsék nem úgy valósultak meg a filmvásznon, ahogyan elképzelte őket, ezért úgy döntött, ideje, hogy megrendezze saját forgatókönyvét. Mirman az utóbbi néhány évben Párizsban élt, összebarátkozott a másodvirágzását élő francia rocklegendával, Johnny Hallyday-jel és az ismert énekessel, Renaud-val. Beszélgetéseik során kiderült, hogy az utóbbi már szerepelt filmben, a Germinalban, míg Hallyday-ról Mirman is tudta, hogy 1962-es nagy filmsikere, a Les Parisiennes óta többször is kamera elé állt. Mirman ekkorra már eldöntötte, hogy rendezni akar, és amikor egy este együtt vacsorázott Renaud-val, feltette neki a kérdést, akar-e még valaha filmezni. A válasz először határozott nem volt, de később kialakult a csapat, és elkészült a rendező első filmje.

Rendezte:
Brad Mirman

Forgatókönyv:
Brad Mirman

Operatőr:
Derek Roberts, Matthew William

Vágó:
Eddie Hamilton

Zene:
Rupert Gregson-Williams

Szereplők:
Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Johnny Hallyday, Renaud, Said Taghmaoui, Stéphane Freiss, Shawn Lawrence, Albert Dray, Joanne Kelly, Richard Bohringer, Abe Vigoda, Gino Marrocco

Műfaj:
akcióvígjáték

Játékidő:
98 perc

Gyártó:
Hannibval Pictures,GFT Entertainment, Studio 8

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Kritikánk a filmről

Felhasználó siz kritikája
2004. január 4.

"Hozott anyagból készített bipoláris etno kultúra szülte gengszter krimi-vígjáték műfaji határokon való egyensúlyozással."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek