Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Az élet vendége: Csoma-legendárium

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2006. február (Filmszemle)
Magyarországi premier: 2006. szeptember 21.

Kőrösi Csoma Sándor, az Erdélyből indult világutazó-tudós tizenhárom nyelven beszélt, mikor elindult, hogy gyalogszerrel járja be Keletet, és a magyarság gyökereit keresse. Ott további hét nyelvet sajátított el, és a buddhizmus megszállott kutatójává vált. Majd miután megszerkesztette a tibeti-angol szótárt, s megalapította a tibetológiát, mint tudományt, a Kalkuttai Brit Ázsiai Társaság könyvtárosaként halt meg 58 évesen.

Ennek a hihetetlenül gazdag életútnak állít emléket Szemző Tibor filmje. A mozi műfaja jószerével behatárolhatatlan: nem sorolható sem a dokumentum, sem a fikciós műfajba, hiszen minden területen otthonosan mozog. Az eredeti helyszíneken, Super 8-es kamerával rögzített felvételek hitelesen mutatják be a nagy magyart körülvevő miliőt, míg az animált festmények az érzékelés egészen új szintjein mutatják be Kőrösi Csoma életét, gondolatait, világát. A film egy csodálatos ezoterikus utazás, a képek és a hangok újszerű egyvelege: a zeneszerzőből rendezővé avanzsált Szemző minden érzékre egyszerre próbál hatni.

Az indiai helyszínek hiteles bemutatása a valóság talaján tart, az animált képsorok a legendáriumot keltik életre, mellyel a nagy utazó emlékét veszik körül. A zene pedig magában foglalja mindazoknak a keleti és nyugati nyelveknek a hangzását, melyeket Kőrösi Csoma maga is beszélt. Mindez együtt meditatív hangulatba ringatja a nézőt. Ehhez nyújt segítséget a képeket narráló Törőcsik Mari, valamint maga a rendező összetéveszthetetlen orgánuma.

A film a 37. Magyar Filmszemle rendezői különdíjában részesült.

Rendezte:
Szemző Tibor

Forgatókönyv:
Szemző Tibor

Operatőr:
Szaladják István

Vágó:
Losonci Teri

Zene:
Szemző Tibor

Szereplők:
mesélők: Törőcsik Mari, Szemző Tibor és az angol verzióban: Susannah York

Műfaj:
dokumentumfilm

Játékidő:
80 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Mediawave 2000 Kft.

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek