Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Arne úr kincse

Herr Arnes pengar

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 1919. szept. 22. (Svédország)
Amerikai premier: 1921. december 10.

A 16. századi Svédországban játszódó történet kezdetén három skót zsoldos szökését majd bújkálását látjuk. Tímárnak álcázva magukat egy tengerparti faluba érkeznek. Hogy megszerezzenek egy nagy kincset rejtő ládát, a három “tímár” brutálisan megöli Arne urat (a lelkészt) és egész családját, majd felgyújtják a parókiát.

A mészárlást egyedül Elsalill (Mary Johnson), a házaspár lánya éli túl. Torarin, a halárús veszi pártfogásába a kis árvát. A gyilkosokat mindenki halottnak hiszi (hisz szánjukat elnyelte a jeges víz), ám nemsokára felbukkannak Torarinnál. Azért kénytelenek Marstrandban vesztegelni, mert a tenger befagyott, hajójuk nem tud elindulni. A skótok hamar rájönnek, hogy a lány a mészárlásuk egyetlen túlélője, de csak Sir Archie érez bűntudatot tettéért - az érzés ráadásul hamarosan kölcsönös vonzódással is párosul…

Elsalill egy éjjel álmot lát, melyben halott mostohanővére a kocsmába vezeti. A lány nem tudja mire vélni a furcsa álmot így másnap elmegy a kocsmába, ahol aztán fültanúja lesz annak, hogyan mulatnak a skótok Arne úr vagyonából. A megdöbbent, kétségbeesett lány sokat gyötrődik - nem akarja feladni szerelmét. Sir Archie ráadásul arra kéri, tartson vele Skóciába és kezdjenek új életet együtt. A zsoldos úgy érzi, a lány szerelme jelentheti számára az egyetlen megváltást.

Elsalill beavatja titkába a kocsmárosnét, aki ráveszi, hogy adja fel a skótokat. A lány azonban nem tud elszakadni Sir Archie-tól, s elárulja a férfinak, hogy feladta őket. A férfi menekülése közben pajzsként tartja maga elé Elsalillt mikor a polgárőrök rátámadnak. Végül elér a hajóra, ám a lány már halott.

A hajóskapitány még mindig nem tud elindulni: hiába olvadt el a környéken már mindenhol a jég, abban az öbölben még be van fagyva a tenger. Hamarosan Torarin érkezik, aki elmondja neki, hogy hajóján gyilkosok vannak. A kapitány azonnal kiszolgáltatja a három zsoldost az igazságszolgáltatásnak. Elsalill holttestét hosszú menet viszi, s léptük mögött olvad a jég.

Akárcsak pár évvel később Az iramszarvas csodája (1922) és a Gösta Berling (1924), Mauritz Stiller e filmje is Selma Lagerlöf (1858-1940) svéd írónő egy regényéből készült.

Söjströmmel ellentétben, aki filmjeinek cselekményét kezdettől fogva a tragikumot sejtető szürkés tónussal festi alá, minden beállítást hosszasan rögzít, és a díszleteknek ad nagyobb hangsúlyt az emberek rovására, Stiller ebben a filmjében is dinamikus stílust követ: a felvevőgép mozgása és a gyors vágások egyetlen pillanatra sem engedik a beállítást “szép képpé” merevedni - egészen az Elsalill temetését ábrázoló grafikai hatású záró képsorig; ebben úgy tűnik, mintha a fájdalom megdermesztette volna a mozgást. (Gregor-Patalas: A film világtörténete)

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Gaben

Rendezte:
Mauritz Stiller

Forgatókönyv:
Selma Lagerlöf regénye alapján: Mauritz Stiller és Gustaf Molander

Operatőr:
Julius Jaenzon

Zene:
Fredrik Emilson

Szereplők:
Mary Johnson, Richard Lund, Hjalmar Selander,Concordia Selander

Műfaj:
dráma

Játékidő:
122 perc

Ország:
Svédország

Gyártó:
Skandia, Swedish Biograph Company

Hazai moziforgalmazó:
Svenska Bios Filmbyrĺ

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek