Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Apocalypto

Apocalypto

Nem láttuk.
45% / 2 olvasó
Amerikai premier: 2006. december 8.
Magyarországi premier: 2006. december 28.
Magyarországi DVD premier: 2007. május 30.

A mai Közép-Amerika és Mexikó területén elhelyezkedő egykori fejlett civilizáció jeleskedett a matematikában, az asztronómiában. A Maja Kalendárium megfigyelései a Nap, a bolygók, a csillagok és a Tejút-rendszer működését illetően ma is érvényesek. Hatalmas piramisaik, a Gergely-naptárnál is pontosabb naptárrendszerük bámulatra méltó tervező- és megfigyelőképességről tett tanúbizonyságot. Emellett igen sok olyan leletet találtak az elmúlt évtizedben, amelyek vérszomjas kivégzésekre, emberáldozatokra utalnak. A mai tudományos elméletek jelentős része szerint a fejlett maja kultúra és birodalom önmaga okozta rejtélyes összeomlását és pusztulását, és ebben jelentős szerepet kaptak a véres hatalmi harcok.

Ez adja a Mel Gibson által írott forgatókönyv fő vonalát is: egy maja férfi történetét meséli el, aki saját bőrén tapasztalja a romlás kezdetét - mentenie kell saját, és családja életét.

A rendező nem szerepel legújabb filmjében, a szereplők között sem sztárok, sem európai arcok nincsenek. A Halálos fegyver–sorozat egykori sztárjának célja az autenticitás – ahogy egy interjúban fogalmazott. Ahogy Jézus-filmjében a párbeszédek arámiul és latinul folytak, az Apocalypto-ban ősi maja dialektusban beszélnek. A filmben az akciójelentek nagyobb hangsúlyt kaptak a szövegnél, és a látványvilág dominál leginkább.

Rendezte:
Mel Gibson

Forgatókönyv:
Mel Gibson, Farhad Safinia

Operatőr:
Dean Semler

Vágó:
Kevin Stitt és John Wright

Zene:
James Horner

Szereplők:
Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead, Carlos Emilio Baez

Műfaj:
történelmi, dráma, akció

Játékidő:
139 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Icon Productions, Touchstone Pictures

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Farkas Ádám kritikája
2006. december 29.

"Mondhatnám azt is, hogy ez a film a Passió folytatása, hiszen ugyanazt kapjuk, csak más időben és más környezetben. Kerüli a komoly témákat, helyette megrendezett, véres cirkuszt ad és a brutalitásra kiéhezett nézőnek véres-zsíros kenyeret dobál, amíg az jól nem lakik és a moziból kifelé csak annyit dünnyög magában: "végülis, annyira nem volt rossz". "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek