Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Apám beájulna

Nem láttuk.
10% / 2 olvasó
Magyarországi premier: 2003. december 11.

Adott két tinédzser lány. Szarka (Gáspár Kata), a nagyszájú és Barbi (Csősz Boglárka), a gyönyörű. A gyönyörű dumája nem elég erős, a nagyszájú pofija nem elég helyes. Ha viszont összeállnak, verhetetlen párost alkotnak. Legalábbis ők így gondolják. A tinédzserkor álmainak több-kevesebb része valóra válik, persze általában később mint kellene, vagy korábban mint szabadna. Ebben a történetben két lány sodródik végig Európa legkülönbözőbb helyszínein - Budapest, Siófok, Kréta, Barcelona, Róma - annak teljes tudatában, hogy a következő állomásnál már tényleg rájuk szakad a boldogság. És tényleg rájuk szakad…

A lányok már útjuk elején elveszítik minden pénzüket. És sok mindenre képes két tinédzser lány, ha nem telefonálhat haza némi plusz zsebpénzért. Ahogy telik a nyár, egyre több a közös élmény, és egyre több a közösen elhasznált pasi is. Másfél órányi komikus helyzeten sodródik keresztül a néző, másfél órányi nevetés után jut el addig, hogy a történet végén, ha csak egy pillanatra is, de újra felnőtté váljon. Olyan felnőtté, amilyen mindig is akart lenni. A szülők persze nem tudnak semmiről, de jobb is nekik így. Ugyanis bármelyik gyakorló apuka beájulna, ha megtudná, mire képes két tinédzser lány egyetlen nyár alatt.

Salinger Richárd első regénye az Apám beájulna; bestselleréből 285 milliós büdzséjű filmet forgatott a Megafilm, saját maga adaptálta filmre regényét. Sas Tamás ötödik nagyjátékfilmje az Apám beájulna. Legutóbb a Szerelemtől sújtva című filmjéért a kairói filmfesztiválon a Legjobb Rendezés díjat vehette át. Ezenkívül ez a filmje bekerült a Golden Globe-ra jelölt filmek közé is. A film operatőre az a Ragályi Elemér, aki száz játékfilmmel a háta mögött, most megpróbált a “tinédzserek fejével gondolkodni, kicsit az ő szemükkel látni a világot”.

Rendezte:
Sas Tamás

Forgatókönyv:
Salinger Richárd

Operatőr:
Ragályi Elemér

Vágó:
Major Klára

Zene:
Berkes Gábor

Szereplők:
Gáspár Kata, Csősz Boglárka, Máté Marcell, Haumann Máté, Fekete Gergő, Kern András, Kulka János, Kiss Mari, Koós János, Tallós Rita, Hacser Józsa, Karácsonyi Zoltán, Salinger Gábor

Műfaj:
vígjáték

Játékidő:
90 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Megafilm

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó siz kritikája
2004. december 13.

"Ritmustalan komédia sok színnel, ámde a célként megjelölt felnőtté válás üzenetének kellő megalapozottsága nélkül. Kellemes szórakozás, de sajnos tovább nem ér, mint egy felületes takaró. Kár."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek