Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Apa - Egy hit naplója

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 1967. október 4.
Magyarországi premier: 1966. december 8.
Magyarországi DVD premier: 2010. október 29.

Takó doktor (Bálint András) 1945-ben, Budapest ostromakor vesztette életét. Kisfia igen kevés személyes élményre emlékszik vele kapcsolatban, de használati tárgyaira, a bőrkabátra, szemüvegre, órára féltő gonddal vigyáz. A kisdiák képzeletében az apa lassanként legendás alakká nő, akinek tetteit mindig újabb élménnyel gazdagítja, színezi.

A fiatalemberré serdült Takót (Erdélyi Dániel) még mindig az apa hősiességében való hite segíti át az akadályokon. Egyetemi évfolyamtársával, Annival (Sólyom Kati) kezdődő kapcsolata készteti végül arra, hogy véget vessen a legendának. Belátja, hogy saját harcait magának kell megvívnia.

A magyar újhullám egyik legmarkánsabb műve Szabó István számtalan nemzetközi díjat nyert filmje. Játékosan meglóduló kamerája a képzelet szárnyán jár: a háborúban árvaságra jutott kisfiú néhány emlékből, különböző filmműfajok stílusában rekonstruálja Apa életét. Apa kedves használati tárgyainak felhasználásával legendát sző személye köré: hős partizánnak, az üldözötteket a kórházban bújtató ellenállónak, új altatószert feltaláló híres orvosnak látja.

A film nagy leleménye, hogy vizuálisan egybejátssza az apja után vágyó gyerek illuzórikus világát és ennek az időszaknak a történelmi valóságát: az országot gyereksorban tartó “bölcs vezér” mítoszát. A kisgyerek fantáziavilágán és az időközben felnőtt fiú visszaemlékezésein, érzelmein átsüt a korszak amnéziás történelme: Auschwitz, 1956, egy nemzedék árvasága, létbizonytalansága.

Díjak és jelölések:
- Locarnói Filmfesztivál (1997): a Zsűri Különdíja Szabó Istvánnak;
- Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (1967): a Zsűri Nagydíja Szabó Istvánnak.

Rendezte:
Szabó István

Forgatókönyv:
Szabó István és Herskó János

Operatőr:
Sára Sándor

Vágó:
Rózsa János

Zene:
Gonda János

Szereplők:
Bálint András, Gábor Miklós, Erdélyi Dániel, Tolnay Klári, Sólyom Kati, Ráthonyi Zsuzsa, Békés Rita, Halász Judit, Huszti Péter, Kozák András

Műfaj:
dráma

Játékidő:
85 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
MAFILM 3. Játékfilmstúdió

Hazai moziforgalmazó:
MOKÉP

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek