Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Anyák

Mayki

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2010. szeptember 12., Torontói Filmfesztivál
Magyarországi premier: 2011. december 8.

A többrétegű film három, látszólag egymástól független történet trilógiája, ahol a néző igényeire és elképzeléseire van bízva, hogy összekösse a látnivalókat. Az első történetben két kislány kitalálja, hogy a városukban felbukkant egy mutogatós férfi. Aztán amikor a rendőrség is belekeveredik a dologba, a lányok egy még nagyobb hazugsággal próbálják orvosolni, hogy a dolgok kicsúsztak az irányításuk alól.

A film második része egy fiatal dokumentumfilm-készítő stábról szól, akik egy elhagyott faluban akarják filmre rögzíteni a két megmaradt lakos, egy idős férfi-női testvérpár életét, akik már 16 éve nem beszélnek. A két férfiből és egy nőből álló stábon belül aztán egy szerelmi háromszög bontakozik ki.

Végül a film utolsó részében a rendező lebontja a hagyományos szabályokat azzal, hogy kitalált története nyugdíjas mosónők (akik egyben mindannyian anyák is) nemi erőszakának és gyilkosságsorozatának valódi dokumentumává válik. A gyanúsított egy újságíró, aki azért követte el a bűntényeket, hogy aztán másnap megírja őket.

Az Arany Oroszlán-díjas, Oscar-ra is jelölt macedón Milcho Manchevski 2010-es drámája egyszerre provokatív és innovatív film, amely elmossa a határokat a fikció és a valóság között. A Mayki nem csupán egy szemléletes tanulmány arról, hogyan lehet észlelni és rögzíteni a valóságot, hanem egyúttal annak is a vizsgálata, miként élték át lelkileg a balkáni nők a háború utáni világ megváltozott kulturális szokásait és benyomásait.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Szilvási Krisztián

Rendezte:
Milcho Manchevski

Forgatókönyv:
Milcho Manchevski

Operatőr:
Vladimir Samoilovski

Vágó:
Zaklina Stojcevska

Zene:
Igor Vasilev

Szereplők:
Ana Stojanovska, Vladimir Jacev, Dimitar Gjorgjievski, Ratka Radmanovic, Salaetin Bilal, Emilija Stojkovska, Milijana Bogdanoska, Dime Ilijev

Műfaj:
dráma

Ország:
Macedónia

Gyártó:
Ciné-Sud Promotion, Element Films, Banana Film DOOEL

Hazai moziforgalmazó:
Anjou Lafayette

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek