Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Amerikai gengszter

American Gangster

90% / 2 szerkesztő
73% / 4 olvasó
Amerikai premier: 2007. november 2.
Magyarországi premier: 2008. január 17.
Magyarországi DVD premier: 2008. június 25.

Frank Lucas (Denzel Washington) a Harlem drogbárója volt. A hetvenes évek során a Vietnámból visszatérő katonák koporsójában csempészte be Amerikába a heroint, és “pályafutása” tetőpontján nyeresége elérte a napi 1 millió dollárt…

A megtörtént eseményeken alapuló történet Richie Roberts felügyelő (Russell Crowe) harcát is bemutatja, aki hosszú munka és küzdelem után végül a törvény elé vezette a Superfly becenevű bűnözőt.

Az évek óta csúszó, hányatott sorsú thriller (melyet eredetileg a Kiképzést is elkövető Antoine Fuqua jegyzett volna) végül 2006. második felében forgott eredeti helyszíneken, Ridley Scott rendezésében.

Rendezte:
Ridley Scott

Forgatókönyv:
Steven Zaillian

Operatőr:
Harris Savides

Vágó:
Pietro Scalia

Zene:
Marc Streitenfeld

Szereplők:
Denzel Washington, Russell Crowe, Carla Gugino, Chiwetel Ejiofor, Cuba Gooding Jr., Roger Bart, Josh Brolin, Ted Levine, RZA

Műfaj:
krimi, dráma

Játékidő:
157 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Universal Pictures

Hazai moziforgalmazó:
UIP - Duna Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2008. január 20.

"Egy olyan mozinál, ami 160 perc hosszú, és mégsem a rétestészta jut róla eszünkbe, hanem az, hogy néznénk még, nem túlzás semmilyen dícsérő jelző. A hosszú sorokon végigvezetett, de teljesen megérdemelten kiosztott ajnározó ömlengésemet valami olyasmivel kéne lezárnom, hogy ha van bűnrossz film, akkor van „bűnjó” is – és az Amerikai gengszter bűnjó; kapjak fejlövést, ha nem. Ha megkérdeznék a véleményét a rendezőről, Frank Lucas valahogy így fogalmazna: „Ridley Scott – My man!”"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek