Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Amerikában

In America

50% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2003. november 26.
Magyarországi premier: 2004. január 29.

Jim Sheridan (A bal lábam, Apám nevében), a történetmesélés egyik nagymestere ezúttal egy személyes, érzelmileg elkötelezett történet elmesélésére vállalkozott, ami egy ír emigráns család New Yorkba településének kálváriáját meséli el.

Két kislány tágra nyílt szemein keresztül látjuk átváltozni a családot ért nagy tragédiát elbűvölő, humorban bővelkedő történetté emlékekről, titkokról, szeretetről, veszteségről, összetartásról és újrakezdésről. A klasszikus amerikai álom egyik alapja, hogy mindent elölről kell kezdeni. Csakhogy ez nagyon nehéz, ahogy ezzel a két ír emigráns szülő, Johnny és Sarah is szembesül, miközben a modern-kori Manhattan utcáit róják két álmodozó kislányukat hurcolva maguk után.

Sokáig tart, mire felfedezik és megértik ezt a birodalmat, ami legalább annyira komikus és változatos, amennyire furcsa és veszélyes. A család előtt egy szédítően új jövő lehetősége villan fel, de először le kell számolniuk a múlttal, ami mindannyiukat kísérti. Mivel pénzük nincs, Johnny és Sarah egy lelakott New York-i bérházba fészkelnek be, amit többnyire transzvesztiták, drogosok és a világ válogatott nincstelenjei és leghajmeresztőbb figurái laknak, ezért az életük inkább a Rocky Horror Picture Showra emlékeztet, mint valódi otthonra.

Valami átmeneti munka reményében egy bizonytalan kinézetű légkondicionáló gépet vonszolnak Manhattanen át, de mindenért nagyon meg kell harcolniuk. Miközben a szülők csak a nehézségeket, veszélyeket és furcsaságokat látják az ígéret földjéből, a két kislány mágikus helyként tekint az országra, ahol minden megtörténhet, egy hely, ami megszabadíthatja őket a múlt lelki fájdalmaitól. Halloweenkor Christy és Ariel összeszedik a bátorságukat és bekopogtatnak titokzatos szomszédjuk, a “sikoltó ember” ajtaján és ettől hamarosan minden megváltozik. Az egyre reménytelenebb helyzetű család váratlanul Mateóban talál szövetségesre, és rajta keresztül fedez fel egy olyan világot, ahol remény, végzet és csoda uralkodik.

A film egy jelentős része Johnny és Sarah New York-i lakásán játszódik, egy hatalmas, graffitikkel borított épületben, amit végtelen lépcsősorok és gótikus sötétség ural. A környezet ellenére a család mégis létrehozza a maga otthonát és a városi káosz közepén megtalálja a maga közösségét. Ironikus módon Sheridan és a látványért felelős csapat ezt a nagyon jellegzetes New York-i helyszínt Írország szívében teremtette meg. Logisztikai okokból 10 hetet forgatott a stáb Dublinban, többnyire belsőket, de néhány külsőt is, köztük azt a jelenetet, amikor Johnny elveszti a család megtakarított pénzét, hogy megszerezzen egy babát. Mark Geraghty látványtervező talált egy hatalmas öreg házat, amit Sheridan csak “az ír Taj Mahalnak” hívott, és hosszú folyosóit meg visszhangzó szobáit tipikus New York-i bérlakássá alakította, még New York mocskát és kinetikus energiáját is sikerült valahogy belevarázsolnia.

Az Amerikában c. produkció az elsők között forgatott Manhattanben a szeptember 11-i eseményeket követően, ettől a stábban csak még erősebb volt a késztetés, hogy New York szellemiségét megragadják a felvevőgéppel.

Rendezte:
Jim Sheridan

Forgatókönyv:
Jim Sheriden, Naomi Sheridan és Kirsten Sheridan

Operatőr:
Declan Quinn

Vágó:
Naomi Geraghty

Zene:
Gavin Friday és Maurice Seezer

Szereplők:
Samantha Morton, Paddy Considine, Sarah Bolger, Emma Bolger, Djimon Hounsou

Műfaj:
romantikus, dráma

Játékidő:
103 perc

Ország:
Nagy-Britannia, Írország

Gyártó:
20th Century Fox

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó crayne kritikája
2004. július 27.

"Ha a való életben nem is mindig igazolódhat be a mondanivalója, egy nagyszerű filmmel van dolgunk. A pusztán szórakozni kívánó a néző rosszul dönt, ha ezt választja, de aki meg kíván ismerkedni az élet nem túl napos oldalával is, annak erősen ajánlott."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek