Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Ámen.

Amen.

70% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2002. február 13., Berlini Nemzetközi Filmfesztivá
Amerikai premier: 2003. január 24.
Magyarországi premier: 2002. november 14.
Magyarországi DVD premier: 2006. február 14.

Két rendszer: a náci gépezet és a Vatikán a szövetséges diplomáciával. Két férfi, akik belülről veszik fel a küzdelmet…

Az egyik oldalon a civil életben kémikus végzettségű Kurt Gerstein (Ulrich Tukur) SS tiszt. Ő látta el a táborokat Cyklon B-vel, miközben saját és családja életének kockáztatásával fáradhatatlanul próbálta leleplezni a tudomására jutott bűnöket, melyekről értesítette a szövetségeseket, a pápát, a németeket és templomaikat.

A másik oldalon az ifjú jezsuita, Riccardo Fontana (Mathieu Kassovitz), a kegyetlenséggel akár életük árán is szembeszálló papságot képviselő kitalált figura. Sok ilyen bátor pap akadt, köztük ismertek és névtelenek, akik nem tudtak belenyugodni feletteseik cinkos hallgatásába.

Melyik az a pillanat, amikor az ember az etikát az önfenntartás ösztöne elé helyezi? Kurt Gerstein tudta, és azt akarta, hogy a világ is megtudja. Az Ámen. ítélet azok hallgatása felett, akik tudtak a borzalmakról, mégsem törték meg a csendet, pedig megtehették volna.

A bátor hangvételű politikai krimijeivel világhírűvé vált görög származású filmrendező, Costa-Gavras ismét kényes pontra tapintott: a második világháború idején mély hallgatásba burkolózó és részvétlen struccpolitikát folytató katolikus egyházat - élén XII. Pius pápával, Krisztus akkori földi helytartójával - leleplező filmje hatalmas botrányt kavart világszerte. Pedig Costa-Gavras most is csak annyit tett, mint más filmjeiben: megmutatta a szomorú igazságot.

Rendezte:
Costa-Gavras

Forgatókönyv:
Jean-Claude Grumberg és Costa-Gavras

Operatőr:
Patrick Blossier

Vágó:
Yannick Kergoat

Zene:
Armand Avar

Szereplők:
Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Sebastian Koch, Ulrich Muhe, Michel Duchaussoy, Ion Caramitru, Marcel Iures

Műfaj:
dráma

Játékidő:
126 perc

Ország:
francia-német-román

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2002. december 6.

"Costa-Gavras botrányfilmje (botrányos, mert igaz?) témájánál fogva magával ragadó, érzékletes, dühítő és elkeserítő, nem a kivitelezése okán. 2 órás tévéfilmjellegű alkotása nem enged közel, megteszi ezt helyette maga az emberi kegyetlenség, szadizmus, beteges lelkivilág."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek