Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Akira

Akira

Nem láttuk.
85% / 2 olvasó
Ősbemutató: 1988. július 16. (Japán)
Amerikai premier: 2001. március 30.
Magyarországi premier: 2006. március 9.

A film Neo-Tokióban játszódik, amely a III. világháború után épült a régi Tokió helyén. Harminc évvel a világégés után az ország az összeomlás szélén áll, mindennaposak a lázongások, utcai harcok, a vezetés korrupt.

A kilátástalan jövő előtt álló fiatalok tanulás helyett inkább motoros bandákba tömörülnek, és vívják kisstílű háborúikat a riválisokkal, miközben az elnyomó kormányerők egy titkos, mindent átható „Isteni erő” birtoklásáért folytatnak gátlástalan harcot az őket megbuktatni szándékozó lázadókkal.

A film egy haldokló társadalmat mutat be, melynek belülről történő bomlása elkerülhetetlenül magában hordozza a változás ígéretét.

Az Akira hamar eljutott Nyugatra, és a kilencvenes években számtalan rajongót szerzett a médiumnak, olyannyira, hogy Amerikában és Nyugat-Európában ehhez kötik az anime iránti érdeklődés és egyáltalán az anime elterjedésének kezdetét. Az Akira jól ábrázolja a japán rajzfilm azon sajátosságát, hogy nem csak gyerekeknek szól, és nagyon komoly, mély témákat is érinthet. Ez az az anime, amelyet még azok is megnéznek és ismernek, akik alapvetően nem rajonganak a japán rajzfilmekért (vagy egyáltalán a rajzfilmekért), filmes berkekben pedig számtalan alkotáshoz mérték már, többek között a Szárnyas Fejvadászhoz. A cyberpunk anime hatása messze túlmutatott a japanimáció iránt rajongókon, és számos más szubkultúrában is kultuszfilm lett, majd pedig a filmtörténet klasszikusává vált, és sok japán, sőt amerikai filmet inspirált.

Mint az anime műfaj egyik alapműve, az Akira kiválóan alkalmas arra, hogy bevezesse a magyar nézőket is a felnőtteknek szóló animáció izgalmas, itthon a széles közönség számára még nem annyira ismert világába.

Rendezte:
Katsuhiro Otomo

Forgatókönyv:
Katsuhiro Otomo, Izo Hashimoto

Operatőr:
Misawa Katsuji

Vágó:
Seyama Takeshi

Zene:
Yamashiro Shoji

Szereplők:
(hangok) Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama, Tessho Genda, Hiroshi Otake, Koichi Kitamura

Műfaj:
anime, sci-fi

Játékidő:
124 perc

Ország:
Odeon

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek