Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Ajami

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2009. május 22., Cannes-i Filmfesztivál
Amerikai premier: 2010. február 3.
Magyarországi premier: 2010. április 1.

Jaffa kikötőjének Ajami elnevezésű része a kultúrák olvasztótégelye, ahol konfliktusokkal terhes kapcsolatban élnek egymás mellett a különböző világszemléletű zsidók, muszlimok és keresztények.Az időben oda-vissza utazva, illetve más-más szereplők életébe pillantva válhatunk annak tanúivá, hogy milyen elviselhetetlen is az a helyzet, amely itt kialakult.

Az érzékeny, 13 éves Nasri (Fouad Habash) és bátyja, Omar (Shahir Kabaha) családjukkal együtt rettegésben élnek, amióta nagybátyjuk szerencsétlenül megsebesített egy prominens klántagot. Malek (Ibrahim Frege), a naiv palesztin menekült feketén dolgozik Izraelben, hogy az anyja életét megmentő operációra gyűjtsön pénzt. A tehetős palesztin Binj (Scandar Copti) csodálatos jövőről álmodik zsidó menyasszonyával. A zsidó rendőr, Dando (Eran Naim) megszállottan keresi eltűnt bátyját.

Az emberi lét tragikus törékenységét érhetjük tetten Ajami közösségének mindennapjaiban, ahol ellenségek élnek szomszédként. Semmilyen más helyszín nem ábrázolhatná jobban a különböző világok drámai összeütközését.

Díjak és jelölések:
- Oscar Díjátadó (2010): Oscar-díjra jelölve a film a legjobb idegen nyelvű film kategóriában;
- Cannes-i Filmfesztivál (2009): Golden Camera - Special Mention-díj Scandar Copti-nak és Yaron Shani-nak;
- Az Izraeli Filmakadémia Díjátadója (2009): az Izraeli Filmakadémia Díja Scandar Copti-nak és Yaron Shani-nak a legjobb rendező, -vágó, -film, -zene és -forgatókönyv kategóriákban, valamint további 4 jelölés a filmnek;
- Európai Filmdíjátadó (2009): Az Év Európai Felfedezettje-díjra jelölve Scandar Copti és Yaron Shani;
- Jeruzsálemi Filmfesztivál (2009): Wolgin-díj a filmnek;
- Thesszaloniki Filmfesztivál (2009): Közönségdíj, a legjobb forgatókönyv díja és Golden Alexander-díj Scandar Copti-nak és Yaron Shani-nak.

Rendezte:
Scandar Copti és Yaron Shani

Forgatókönyv:
Scandar Copti és Yaron Shani

Operatőr:
Boaz Yehonatan Yaacov

Vágó:
Scandar Copti, Yaron Shani

Szereplők:
Fouad Habash, Shahir Kabaha, Ibrahim Frege, Scandar Copti, Eran Naim, Nisrine Rihan, Elias Saba, Youssef Sahwani, Abu George Shibli

Műfaj:
dráma

Játékidő:
120 perc

Ország:
Németország, Izrael

Gyártó:
Inosan productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH, ARTE, Das Kleine Fernsehspiel (ZDF), V

Hazai moziforgalmazó:
Szuez Film Kft.

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek