Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Adaptáció

Adaptation

Nem láttuk.
100% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2003. január 10.
Magyarországi premier: 2003. július 31.
Magyarországi DVD premier: 2003. november 13.

Charlie Kaufman új filmje, az Adaptáció a konvenciókat bátran felrúgó vígjáték egy íróról, aki elhatározza, hogy saját magát és ikertestvérét is beleírja abba a könyv-adaptációként készülő forgatókönyvbe, aminek a megírásával küszködik. Az ötlet óriási, amíg valóság és fikció átfedésbe nem kerül egymással.

Első forgatókönyvének sikere ellenére Charlie Kaufman-t (Nicolas Cage) kétségek gyötrik, mind a pályáján, mind a magánéletben. Amikor megbízást kap, hogy a fanatikus orchidea-termesztő, John Laroche (Chris Cooper) valós történetéről szóló, The Orchid Thief c. könyvet filmre alkalmazza, a feladat szinte agyonnyomja.  Bár a könyv - látszólag - azt mutatja, ahogy Laroche orchideákat csempész, egy másik szinten a szenvedély megtapasztalásának vágyáról beszél. Ez a vágyakozás valósággal megfertőzi Susan Orlean-t (Meryl Streep), a könyv íróját is, sőt Charlie-nak rá kell jönnie, hogy őt magát is.

“Az a legcsodálatosabb, hogy minden virág különleges kapcsolatot alakít ki az õt beporzó rovarral. Egy orchidea a formájával vonz magához egy bizonyos rovart. A párját. A lélektársát. Az semmi mást nem akar, csak párzani vele. Mikor a rovar elszáll, és egy újabb lélektárs virággal párzik, beporozza azt. Sem a virág, sem a rovar nem foghatja föl párzásuk jelentõségét. Honnan is tudhatnák, hogy az õ szerelmük az életet terjeszti? Csak teszik a dolgukat, és közben valami hatalmas és csodálatos történik. Megmutatják nekünk, hogy éljünk.” - mondja a film egy helyütt.

Charlie Kaufman úgy ír, ahogy él… nagy nehézségekkel. Ikertestvére, Donald úgy él, ahogy ír… esztelen féktelenséggel. Susan az életről ír… De nem tudja élni az életet. John életéről könyv készült… S a könyvet most filmre alkalmazzák. Egyetlen történet… Négy élet…Ezerféle módon végződhet.

Rendezte:
Spike Jonze

Forgatókönyv:
Charlie és Donald Kaufman

Operatőr:
Lance Acord

Vágó:
Eric Zumbrunnen

Zene:
Carter Burwell

Szereplők:
Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Maggie Gyllenhaal, Cara Seymour, Ron Livingston, Brian Cox, Jim Beaver, Judy Greer, Stephen Tobolowsky

Műfaj:
vígjáték, dráma

Játékidő:
114 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Good Machine, Intermedia, Propaganda Films

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó siz kritikája
2004. január 5.

"Amit az Adaptációban látunk, az mind igaz, kivéve a film történetét. Hogy mi a fenéről beszélek? Hát ez az...!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek