Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A vihar kapujában

Rashomon

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 1950. augusztus 25. - Japán
Amerikai premier: 1951. december 26.

A XII. századi polgárháborúk sújtotta Kiotóban vagyunk. Rashomon kapujánál két ember, egy buddhista pap (Minoru Chiaki) és egy favágó (Takashi Shimura) várja, hogy elálljon az eső. Hamarosan egy közember érkezik a kapuhoz, aki felfigyel a pap és a favágó furcsa viselkedésére. A favágó egyfolytában csak azt mondogatja: “Nem értem! Sehogy sem értem!” A közember érdeklődésére a pap elmondja, hogy egy különös történetet hallottak a rendőrségen, mire a favágó elkezdi mesélni.

Három nappal ezelőtt a favágó - amikor tűzifáért ment - talált egy női kalapot, egy kötelet, a fák között pedig egy halott férfit. A favágó azonnal elrohant a rendőrségre. A pap is vallomást tett, mert ő is látta a halott férfit egy nővel ugyanazon a napon. Aztán a bíróságon megjelenik egy férfi, aki elfogta Tajomarut (Toshiro Mifune), a banditát. Azt állítja róla, hogy ő a gyilkos. Tajomaru beismeri, hogy valóban ő ölte meg a férfit. Csakhogy a bíróságon vallomást tesz a halott férfi felesége (Machiko Kyois) is, aki teljesen másképp meséli el a történteket…

A Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlánnal kitüntetett A vihar kapujában hozta meg Akira Kurosawa (Rejtett erőd, A hét szamuráj, A testőr, Sanjuro) számára a világhírt.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: siz

Rendezte:
Akira Kurosawa

Forgatókönyv:
Ryunosuke Akutagawa történetéből Akira Kurosawa és Shinobu Hashimoto

Operatőr:
Kazuo Miyagawa

Vágó:
Akira Kurosawa

Zene:
Fumio Hayasaka

Szereplők:
Toshiro Mifune, Machiko Kyo, Masayuki Mori, Takashi Shimura, Minoru Chiaki, Kichijiro Ueda, Fumiko Honma, Daisuke Kato

Műfaj:
dráma

Játékidő:
88 perc

Ország:
Japán

Gyártó:
Daiei Motion Picture Co. Ltd.

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek