Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A velencei kalmár

The Merchant of Venice

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2004. szept. 3. (Telluride Film Festival, USA)
Amerikai premier: 2004. december 29.
Magyarországi premier: 2006. június 15.

Antonio (Jeremy Irons), a jómódú velencei kereskedő fiatal barátjának, Bassaniónak (Joseph Fiennes) ad nagy összegű kölcsönt, hogy az ifjú elmehessen Belmontba megkérni a szépséges Portia (Lynn Collins) kezét.

Antoniónak nem áll rendelkezésére készpénz, mert minden vagyonát tengeri vállalkozásokba fektette. Barátja kedvéért kölcsönt vesz föl Shylocktól, a zsidó uzsorástól (Al Pacino). Shylock nem kamatot kér, ám a kölcsönt rettenetes feltételhez köti: ha Antonio három hónap alatt nem tudja visszafizetni a kérdéses összeget, egy fontnyi húst vághat ki a testéből.

Antonio nyugodt szívvel aláírja a szerződést. Bassanio Belmontba utazik Portiához, aki hatalmas vagyon örököse. Apja végakarata értelmében Portiát csakis az veheti feleségül, aki három ládika közül kiválasztja azt, amelyikbe a lány arcképét rejtették.

Mivel Antonio hajói elsüllyedtek, ezért képtelen fizetni Shylocknak - aki pedig követeli az egy font húst, vagyis Antonio halálát. A zsidó a dózséhoz fordul, hogy ítélje meg számára a szerződésbe foglalt zálogot. Hajthatatlanságát régi sérelmein (a velenceiek állandóan gúnyolták vallása és foglalkozása miatt) túl az motiválja, hogy imádott lánya, Jessica (Zuleikha Robinson) nemrég megszökött a házából szerelmével, a keresztény Lorenzóval (Charlie Cox), ráadásul sok pénzt és egy számára drága gyűrűt is magukkal vittek…


Shakespeare népszerű drámáját az Oscar-díjra jelölt Michael Radford (Neruda postása) vitte filmre remek szereposztásban.

Rendezte:
Michael Radford

Forgatókönyv:
Shakespeare drámája alapján: Michael Radford

Operatőr:
Benoît Delhomme

Vágó:
Lucia Zucchetti

Zene:
Jocelyn Pook

Szereplők:
Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins, Zuleikha Robinson, Charlie Cox, Kris Marshall

Műfaj:
dráma

Játékidő:
138 perc

Ország:
USA, Olaszország, Luxemburg, Anglia

Gyártó:
Arclight Films, Avenue Pictures Productions

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2006. június 14.

"Radford adaptációja megadja a kellő tiszteletet az eredeti műnek, és híven idézi meg a kort, amiben a történet játszódik. Ezen felül nagy hangsúlyt helyez a Kalmár azon motívumaira, amelyek, időtállóságuk okán, ma is az érdeklődés középpontjában vannak. (..) Jó film, szép film. A miliő- és korrajz tökéletesen eltalált, ha nem ilyen volt a XVI. századi Velence, akkor talán soha nem is létezett. (...) Hiányérzetünk egyedül amiatt lehet, hogy az eredeti szerzőjére oly jellemző tragikomikus humor a drámához képest egy árnyalatnyival visszafogottabban jelenik meg a filmes feldolgozásban."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek