Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A texasi láncfűrészes

The Texas Chainsaw Massacre

40% / 1 szerkesztő
55% / 2 olvasó
Amerikai premier: 2003. október 17.
Magyarországi premier: 2004. február 12.
Magyarországi DVD premier: 2006. február 16.

1973. augusztus 20-án a rendőrséget egy Isten háta mögötti tanyára vezényelték Travis megyében, Texasban. Amit Thomas Hewitt, a helyi vágóhíd egykori munkásának síri hangulatú házában találtak, az olyan vérfagyasztó volt, hogy az egész országot sokkolta és rémületbe ejtette. 33 megölt ember, 33 lemészárolt áldozat földi maradványait találták itt, sokak szerint minden idők legszörnyűbb, többszörös gyilkosságának helyszínén. Az áldozatainak bőréből készült groteszk maszkot viselő, láncfűrészét fenyegetően meglóbáló gyilkos a lapok címoldalára került, a “Leatherface” néven emlegetett hírhedt gonosztevő ügye óriási szenzáció lett: “A borzalom és erőszak háza - egy ország döbbenete - vérfürdő Texasban” - harsogták a szalagcímek.

A helyi rendőrség végül lelőtt egy bőrszerű maszkot viselő férfit, hivatalos jelentésben közzétették, hogy kézre kerítették a gyilkost, és ezzel az ügy gyorsan lezárult. A szörnyűséges gyilkossági ügyet közelebbről ismerők azonban éveken át, újra és újra hangot adtak kételyeiknek, azzal vádolva a rendőrséget, hogy elfuserálták a nyomozást, és tudatában voltak annak, hogy nem a tettest, hanem valaki mást lőttek le.

A véres dáridó egyetlen ismert túlélője - most először - megtörte a hallgatás csendjét, és a nyilvánosság elé lépett, hogy elmondja, mi is történt valójában azon az elhagyatott texasi országúton, ahol öt fiatal elég vigyázatlan volt ahhoz, hogy egy láncfűrészt forgató őrült a hatalmába kerítse a kis csoportot. Egy őrült, aki a “texasi láncfűrészes gyilkos” néven örökre a véres erőszak jelképe lett.

A film egy fiktív sztori keretében dolgozza fel újra az 1974-es horror-mérföldkőnek számító “A texasi láncfűrészes mészárlás” történetét. A produceri székben az akciómogul Michael Bay, a vonósok mögött Marilyn Manson.

Rendezte:
Marcus Nispel

Forgatókönyv:
Tobe Hooper és Kim Henkel nyomán Scott Kosar

Operatőr:
Daniel Pearl

Vágó:
Glen Scantlebury

Zene:
Steve Jablonsky

Szereplők:
Jessica Biel, Jonathan Tucker, Erica Leerhsen, Mike Vogel, Eric Balfour, Andrew Bryniarski, R. Lee Ermey, Lauren German

Műfaj:
horror

Játékidő:
94 perc

Ország:
USA

Gyártó:
New Line Cinema

Hazai moziforgalmazó:
SPI-International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2004. március 26.

"Öncélú gyomorforgató mészárlás a használattól megfakult klisékbe csomagolva. Vérfürdő csak annak, aki vevő az agyzsibbasztó ostobaságra és az ízléstelen ocsmányságra."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek