Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A Szent Lőrinc folyó lazacai

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: Magyar Filmszemle, 2003.
Magyarországi premier: 2003. augusztus 28.

Két szicíliai jóbarát az ún. Európai Iskola művészeinek szentendrei gyűjteményes kiállításán megismerkedik két magyar származású kanadai lánnyal. A fiatalon elhunyt Országh Lili képei láttán Viola (Gregor Bernadett) úgy érzi, mintha már találkozott volna a képekben megfogalmazott érzésekkel, az ábrákkal, a tárgyakkal. Minden idegszálával a gyökerei kutatására kezd koncentrálni. Viola és Matyi (Ónodi Eszter) szinte semmit sem tud a felmenőiről, a családban nem beszéltek az emigráció okairól. Szerencsétlen korafelnőttkori élményeik után Európába menekülnek, amely számukra egyfajta Eldorádót jelent. Gazdag férjet keresnek, aki mellett végre nyugodtan, biztonságban élhetnek.

Visszafelé mennek a szüleik által megtett úton, mint a lazacok a Szent Lőrinc folyóban. Néhány napos ismeretség nyomán a két pár között tökéletes egyetértés alakul ki. Filippo (Enzo Rapisarda) és Matyi számára az egész nem több egyszerű kalandnál. Míg az özvegyember magányába burkolódzó Paolo (Antonio Maria Magro) újra rátalál a szerelemre, addig Violát a Paolo iránt egyre erősödő érzelmei sem tudják eltéríteni önmaga megtalálásának kényszerétől, a szabadsága megtartásától.

A párok Agrigentóban találkoznak újra, de végül mégis szakítanak, mindegyikük visszatér a maga életéhez. Filippo írja a tudósításait, Matyinak elérhető közelségbe kerül a nagy terv valóra váltása, csak Paolo nem tud lemondani Violáról. Végigjárja a lányhoz kötődő emlékeinek minden helyszínét, de mindhiába: a lánynak nyoma veszett. Az önmagát megtaláló Viola számára végleg eltűnt, mintha a föld nyelte volna el.

Rendezte:
András Ferenc

Forgatókönyv:
Enzo Lauretta, Stefano Milioto, András Ferenc

Operatőr:
Pap Ferenc

Vágó:
Sellő Hajnal

Zene:
Tolcsvay László, Ének: Sebestyén Márta

Szereplők:
Gregor Bernadett, Ónodi Eszter, Antonio Maria Magro, Enzo Rapisarda, Gönczöl János, Szakácsi Sándor

Műfaj:
dráma

Játékidő:
116 perc

Ország:
magyar-olasz

Gyártó:
Cinema-Film, G.P.A. S.R.L.

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Godzi kritikája
2003. december 28.

"Annyi mindenről szól ez a remek kis film, de valószínűleg, hangulata miatt a dráma szekciót fogja erősíteni. Igazából egy kicsit festőibb a kép, amit fest hazánkról, mint amilyen a valóság, vagy inkább annak a rétegnek a kiemelésével foglalkozik, akik éppen az átlag fölött élnek. Vagy anyagi, vagy bármely egyéb szempontból."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek