Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A szabadság vihara

Freedom's Fury

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2006. szeptember 7.

1956. december 6. A melbourne-i olimpia vízilabda negyeddöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek.

A magyarok 4-0-ás vezetésénél Prokop, a szovjet center lekönyökli Zádor Ervint a magyar válogatott fiatal játékosát úgy, hogy a bőr közvetlen a szeme alatt csúnyán felreped. Ömlő vére megfesti a medence vizét. Amikor a vérző játékos végig vonul a tribün előtt, az extázisban lévő szurkolók között is elszabadulnak az indulatok, és a mérkőzést magyar győzelemmel lefújják. Az aranyérem átvétele után azonban Zádor és a fél csapat soha többet nem tér haza Magyarországra.

A 90 perces izgalmas dokumentumfilm producerei Lucy Liu, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna. Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és tették feledhetetlenné a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával.

A film a melbourne-i ellenfelek ötven évvel későbbi budapesti találkozójában csúcsosodik ki. Zádor Ervin és egykori csapatának nyolc, még élő tagja ismét szemtől szemben találják magukat az egykori ádáz vetélytársakkal.

Rendezte:
Colin K. Gray & Megan Raney

Operatőr:
Megan Raney

Szereplők:
Gyarmati Dezső, Hevesi István, Zádor Ervin, Martin Miklós, Jeney László, Kárpáti György, Bolvári Antal, Markovits Kálmán

Műfaj:
dokumentumfilm

Játékidő:
90 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Wolo Entertainement

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek