Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A sivatag virága

Desert Flower

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2009. szeptember 5., Velencei Filmfesztivál
Magyarországi premier: 2010. május 20.

A szomáliai Waris Dirie (Liya Kebede) a világ egyik legkeresettebb modellje. Az észak-afrikai sivatagból, egy nomád kecskepásztor családból jutott a divatlapok címlapjára és a fashion show-k kifutójára. Tizenhárom évesen szökött el otthonról egy rákényszerített házasság elöl, több napig bolyongott a sivatagban, amíg eljutott a fővárosba, Mogadishu-ba. Rokonai hamarosan továbbküldték Londonba, ahol szolgálóként dolgozott a Szomáliai Nagykövetségen, egész kamaszkorát bezárva, tanulatlanul leélve.

Waris egy napon onnan is megszökve, hajléktalanként és illegális bevándorlóként sodródik az utcákon. A vagány bolti eladólány Marilyn (Sally Hawkins) befogadja és életre szóló barátságot kötnek. Egy gyorsétteremben vállal munkát, ahol a sztárfotós Terry Donaldson (Timothy Spall) felfedezi ritka szépségét. A rámenős ügynök, Lucinda (Juliet Stevenson) segítségével sikeres modell válik belőle. De Waris új élete, a csillogó glamour szívszorító sorsot takar, a gyönyörű lány nem tud szabadulni gyermekkori titkolt traumájától.

Egy interjú során megelégeli, hogy folyton a Hamupipőke-mesét emlegetik karrierjével kapcsolatban, és a világ elé tárja, hogy az a nap, amely valójában megváltoztatta az életét, az volt, amikor kisgyermekként nemiszerv csonkítást hajtottak végre rajta. Az interjú kirobbanó visszhangot kelt, élettörténete szimpátiát vív ki, és társadalmi párbeszédet indít el. Waris elhatározza, életét annak szenteli, hogy ez a barbár szokás ellen küzdjön.

Díjak és jelölések:
- San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál (2009): Közönségdíj Sherry Horman-nek.

Rendezte:
Sherry Horman

Forgatókönyv:
Waris Dirie regényéből Sherry Horman

Operatőr:
Ken Kelsch

Vágó:
Clara Fabry

Zene:
Martin Todsharow

Szereplők:
Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson, Meera Syal, Anthony Mackie, Juliet Stevenson, Timothy Spall, Soraya Omar-Scego

Műfaj:
dráma

Játékidő:
120 perc

Ország:
Anglia, Németország, Ausztria

Gyártó:
Desert Flower Filmproductions

Hazai moziforgalmazó:
Szuez Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek