A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessiont7f31pv2nptedcejufbg91f1leuedudm): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Filmadatlap: A pénz birodalma - Moziplussz.hu
Miért nem frissülünk? Az Moziplussz 2012. júliusában ideiglenesen leállt, az okokról részletesebben itt olvashatsz.
Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A pénz birodalma

The Corporation

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2003. szept. 10. (Toronto-i Filmfesztivál)
Amerikai premier: 2004. június 4.
Magyarországi premier: 2005. november 3.

Mark Achbar és Jennifer Abbott rendezők filmjük készítésénél Joel Bakan: “The Corporation - Beteges hajsza a pénz és a hatalom után” című könyvére építkezve arra tettek kísérletet, hogy a maga meztelen valóságában vizsgálják meg az óriásvállalatok működését és értékrendjét. Az így kapott diagnózis meglehetősen ijesztő: a nagy társaságok személyiségvonásaikat tekintve erkölcstelenek, egocentrikusak, érzéketlenek, csalárdak - vagyis egy pszichopata beteg tüneteit mutatják.

Az alkotók a gyógymódot keresve megvitatták tapasztalataikat a világ néhány vezető vállalatának (Shell, Pfizer, IBM, Goodyear) csúcsvezetőivel, és olyan politikai gondolkozókkal és kritikusokkal is, mint Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász, Vandana Shiva indiai fizikus és környezetvédô aktivista, Noam Chomsky, médiakritikus és a Massachusetts Institute of Technology nyelvész professzora, Naomi Klein globalizáció-kritikus író, és a dokumentumfilmes Michael Moore. A több mint 40 megszólaltatott interjúalany között vannak továbbá vezérigazgatók, brókerek, tőzsdeguruk és ipari kémek.

A nagyszabású és komplex dokumentumfilm forgatása hat évig tartott, a riportok mellett felhasználtak hozzá tévés reklámszemelvényeket, másodvonalbeli mozifilmekből való jeleneteket, és vállalati propagandafilmeket is. Az eredmény egy témáját tekintve váratlanul érdekes és szellemes, de az igényességből és korrektségből nem alkudó dokumentumfilm, melynek konklúziója: a nagy társaságok az üzleti világban betöltött helyének és szerepének kérdése kemény dió, amit azért muszáj lesz valahogy feltörni.

A film korunk legnagyobb hatalmú intézményét, az óriás részvénytársaságot veszi górcső alá. Végigkíséri útját születésétől mai világhatalmáig, és közben fényt derít a meglepően messzire ható következményekre, amelyek a társaságok jogi személyiséggé minősítéséből erednek. De miféle személy a részvénytársaság? Tüzetes vizsgálódás után a The Corporation nyugtalanító diagnózist állít fel: az állami konrolltól mentes piacgazdaság intézményi megtestesülésére - a részvénytársaságra, mint gazdasági formára - pontosan ráillik egy pszichopata beteg kórképe. 

Mikor a The Corporation a részvénytársaságok “személyét” alkotó, működését fenntartó hús-vér emberek munkáját és szerepét veszi szemügyre, súlyos kérdések vetődnek fel. Milyen következményekkel jár az emberekre, a környezetre, a demokráciára és Földünk jövőjére nézve, ha mérhetetlen hatalmat adunk egy olyan intézménynek, melynek legfőbb törekvése, hogy a részvényesek vagyonát növelje, mely nem tartja dolgának, hogy erkölcsi szempontokkal is foglalkozzon? Van olyan módszer, mellyel a könyörtelen profithajszolási kényszere gyógyítható, vagy csak az erős korlátozó intézkedésekben bízhatunk?

Az alkotás megpróbálja számba venni, hogyan hatja át életünket minden ízében az óriásvállalatok kultúrája, jelképrendszere és ideológiája. E cégek hatalma miatt világszerte erősödő aggodalom nyomába eredve ütközteti egymással a bennfentesek, kívülállók, radikálisok és konzervatívok nézeteit. A múlt uralkodó intézményei - az egyház, a királyság, Kelet-Európában a kommunista párt - idővel mind szerényebb szerepre kényszerültek. Aligha valószínű, hogy a történelem e szabályára pont az óriásvállalatok fognak rácáfolni. Milyen jövő vár a részvénytársaságokra?

Rendezte:
Jennifer Abbott és Mark Achbar

Forgatókönyv:
Joel Bakan és Harold Crooks

Operatőr:
Mark Achbar, Rolf Cutts, Jeff

Vágó:
Jennifer Abbott

Zene:
Leonard J. Paul

Szereplők:
Mikela J. Mikael (narrátor); Ray Anderson, Michael Moore, Robert Monks, Janeane Garofalo, Noam Chomsky

Műfaj:
dokumentumfilm

Játékidő:
140 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Big Pictures Media Corporation

Hazai moziforgalmazó:
Független Média Kiadó

Kritikánk a filmről

Felhasználó Mészáros Péter kritikája
2005. november 30.

"Ha tényleg ilyenek a világ nyugatibb felén (legalábbis tőlünk nézve) a cégek, akkor valami nagy gond van azzal, amit nekem az egyetemen tanítottak, vagy továbbmegyek, ezzel az egésszel!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek