Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A Passió

The Passion of Christ

Nem láttuk.
73% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2004. február 25.
Magyarországi premier: 2004. március 25.
Magyarországi DVD premier: 2004. szeptember 28.

A film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Gecsemáné-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik.

Jézust Pilátus, Palesztina római kormányzója elé vezetik, aki meghallgatja a farizeusok ellene szóló vádjait. Felismervén, hogy politikai konfliktussal került szembe, Pilátus Heródesnek engedi át az ügyet. Heródes visszaküldi Jézust Pilátushoz, aki Jézus vagy Barabás, a bűnöző közötti választás elé állítja a tömeget. A tömeg Barabás szabadulása és Jézus elitélése mellett dönt. Jézust átadják a római katonáknak, akik megkorbácsolják őt. A felismerhetetlenné vált Jézust ismét Pilátus elé vezetik, aki bemutatja őt a tömegnek mintha azt mondaná: “ennyi nem volt elég?” Nem. Pilátus az egész kérdéssel kapcsolatban mossa kezeit és megparancsolja embereinek, hogy teljesítsék a tömeg óhaját.

Jézusnak átadják a keresztet és utasítják, hogy vigye végig Jeruzsálem utcáin, fel a Golgotára. A Golgota hegyén Jézust a keresztre szegezik és szembesülnie kell az utolsó kísértéssel: a félelemmel, hogy Atyja elhagyta. Sikerül leküzdenie a félelmet, Máriára, Szent Anyjára tekint és kimondja a szavakat, amelyeket csak ő érthet meg egészen: “Elvégeztetett.” Aztán meghal: “A kezedbe ajánlom lelkemet.” - hangzik el.

Rendezte:
Mel Gibson

Forgatókönyv:
Ben Fitzgerald és Mel Gibson

Operatőr:
Caleb Deschanel

Vágó:
John Wright

Zene:
John Debney

Szereplők:
James Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern, Francesco Cabras, Rosalinda Celentano, Claudia Gerini, Ivano Marescotti, Matt Patresi, Sergio Rubini

Műfaj:
történelmi, dráma

Játékidő:
120 perc

Gyártó:
Icon Productions

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó tufee kritikája
2004. március 27.

"A \"mindenki döntse el maga\" frázis helyett egyértelmű film a szeretetről, az emberi brutalitásról, a bűnről és a bűnhődésről. Megdöbbentően valódi vizuális dokumentum Jézus utolsó óráiról."
bővebben

További kritikáink

2004. március 15.Szilva kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek