Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A nemzet aranya

National Treasure

90% / 1 szerkesztő
30% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2004. november 19.
Magyarországi premier: 2005. január 6.
Magyarországi DVD premier: 2005. május 25.

Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) egész életét olyan kincs felkutatásának szentelte, melynek létezésében kevesen hisznek. Egyes elképzelések szerint a Templomos Lovagok legendás kincsét valahol Amerikában rejtették el. Egy családi hagyomány pedig arra kötelezi a Gates-família minden férfitagját, hogy régész legyen, és így hat nemzedék óta a nemzet Alapító Atyái által hátrahagyott jeleket keresik az egész országban.

Ben Gates most talált rá a helyes nyomra. Legalábbis tudja, hol található a kirakós játék utolsó darabkája, a titkos utalás a kincs hollétére - s ez nem más, mint egy rejtett térkép a Függetlenségi Nyilatkozat hátoldalán. Ám egy lelkiismeretlen kalandor (Sean Bean) is szeretné megszerezni a kincset, következésképpen a felbecsülhetetlen értékű nemzeti ereklyét, és Ben kínzó dilemma elé kerül. Végül úgy dönt, ő maga lopja el a becses iratot - melyet a világ legszigorúbb biztonsági rendszere véd -, és nem hagyja, hogy rossz kezekbe kerüljön.

Nemcsak ellenfelével kell versenyt futnia, hanem az idővel és a hatóságokkal is, s ebben az őrült akcióban csak két segítsége van: megszállott komputermániás barátja, Riley és a Nemzeti Levéltár restaurátora, Abigail Chase (Diane Kruger). Sikerül-e végrehajtaniuk minden idők legnagyratörőbb rablását… és vajon tényleg közelebb visz-e az okmány az áhított kincshez?

Jerry Bruckheimer producer (Bad Boys 2., A Karib-tenger kalózai) és Jon Turteltaub rendező (A csodabogár, Aludj csak, én álmodom, Ösztönm A kölyök) filmje a kalandfilmek legjobb hagyományait követve egy percig sem hagyja a nézőt unatkozni.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: crayne

Rendezte:
Jon Turteltaub

Forgatókönyv:
Cormac Wibberley, Marianne Wibberley

Operatőr:
Caleb Deschanel

Vágó:
William Goldenberg

Zene:
Trevor Rabin

Szereplők:
Nicolas Cage, Justin Bartha, Sean Bean, Diane Kruger, Harvey Keitel, Christopher Plummer, Jon Voight

Műfaj:
kaland, akció

Játékidő:
131 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Buena Vista Pictures

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2005. június 9.

"A nemzet aranyáról illik kódokban beszélni. Eszerint: lépcső az óra járásában, átlátszó időtlenség kúszik a fényre, három harang kondul külön parancsra. Hogy ez mégis mit takar? Az egyik legjobb kalandfilmet, melyet valaha láttam!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek