Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A nagy kiárusítás

Der grosse Ausverkauf

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2007. május 17. (Németország)
Magyarországi premier: 2008. január 17.

A privatizáció – a manilai Mindának, a sowetói Bonganinak és a brightoni Simonnak – nem csak elvont fogalom. Hanem valóságos fenyegetés, amellyel nap mint nap szembenéznek.

Epizódokból építkező dokumentumfilmjében Florian Opitz a privatizáció – amelyet gyakran olyan intézmények kényszerítenek ki mint a Világbank vagy a Nemzetközi Monetáris Alap – egyes embereket érintő következményeit vizsgálja a föld különböző pontjain.

Minda például azért küzd, hogy pénzt szerezzen a fia heti két dialízisére, mivel a Fülöp-szigetek egészségügyi ellátását privatizálták és elérhetetlenné vált a szegények számára. Bongani és „elektro-gerilla” csapata egy dél-afrikai városban illegálisan köti vissza az áramot a szegények otthonába, akik a privatizáció után nem bírták fizetni a villanyszámlát a magánszolgáltatónak. Simon humoros kalandokat mesél mozdonyvezetői pályájáról, előbb a brit államvasutaknál, majd a számtalan egyéb cégnél, amelyek olyan rendszerességgel jönnek és mennek, amely rendszeresség már rég eltűnt a menetrendből. A boliviai Cochabamba lakosainak győzelme egy amerikai óriásvállalat ellen, amely megpróbálta rátenni a kezét a városi vízellátásra, reményteli kicsengést ad a filmnek.

Az egymásba kapcsolódó történeteket a privatizációkért felelős „másik oldal” megszólalásai és olyan szakértők kommentárjai ellenpontozzák mint a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, aki átállt a vesztesek oldalára.

Rendezte:
Florian Opitz

Forgatókönyv:
Florian Opitz

Operatőr:
Andy Lehmann

Vágó:
Niko Remus

Zene:
Marcus Schmickler

Szereplők:
Florian Opitz, Bongani Lubisi, Simon Weller, Minda Lorando

Műfaj:
dokumentumfilm

Játékidő:
94 perc

Ország:
Németország

Gyártó:
Bayerischer Rundfunk / Arte / WDR

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek