Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A mások élete

Das Leben der Anderen

85% / 2 szerkesztő
50% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2006. szeptember 3.
Magyarországi premier: 2007. február 22.

Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz.

Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

Rendezte:
Florian Henckel von Donnersmarck

Forgatókönyv:
Florian Henckel von Donnersmarck

Operatőr:
Hagen Bogdanski

Vágó:
Patricia Rommel

Zene:
Stéphane Moucha és Gabriel Yared

Szereplők:
Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur

Műfaj:
dráma

Játékidő:
137 perc

Ország:
Németország

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2007. február 25.

"A mások élete egy őszinte film, és a maga groteszk módján szépnek is mondható. Minden percében jelen van az érzékeny, apró rezdülésekre fogékony rendezői-forgatókönyvírói attitűd. A nagy volumenű politikai változást nem a "könnyebbik végén" ragadja meg, az ő választása az emberi oldalra, a hétköznapok mikrokozmoszára esik. Nem arról mesél, hogyan s miért omlott össze a keletnémet szocializmus és bomlott fel az oszlopának számító Stasi (az NDK állambiztonsági intézménye) – bár kétségtelenül ad némi támpontot a messzebbmenő következtetésekhez is. Nem ezt teszi, hanem egy olyan ember (a Mühe játszotta Gerd Wiesler kapitány) történetét meséli el, aki már évtizedek óta légüres térben létezik; nincs saját élete, ezért kénytelen a nap huszonnégy órájában a másokét élni (a cím már önmagában hatalmas telitalálat). "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek