Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A majmok bolygója

Planet of the Apes

40% / 1 szerkesztő
50% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2001. július 27.
Magyarországi premier: 2001. szeptember 20.
Magyarországi DVD premier: 2002. március 26.

Leo Davidson (Mark Wahlberg), egy amerikai űrállomáson szolgálatot teljesítő Kapitány egy útja során, melyen kedvenc űrhajós majmának (!) renitens módon való megmentésére indul, időhurokba kerül, űrhajója megsérül, ezért kényszerleszállást hajt végre egy bolygón. Egy olyan planétára jut, amely kísértetiesen emlékeztet a Földre. De egy másikra Földre, ugyanis ezen a világon a felsőbbrendű majomcivilizáció uralkodik az alsóbbrendű, hordákba tömörülő emberek fölött.

A majmok társadalma rabszolgasorban tartja a behódolásra kénytelen emberi fajt, így itt az embereknek az örök megaláztatás és kiszolgáltatottság az osztályrészük. Davidson, akit azonnal elfognak, majd megszökik, kezdetben csupán az életét menti. Egy lázadó emberhorda (köztük Kris Kristofferson és Estella Warren) és egy emberjogi csimpánz aktivista (!) majomlány, Ari (Helena Bonham Carter) segítségével bujkál a rá vadászó emberszabásúak (értsd: acsargó, erőszakos, bivalyerős majmok) elől.

Davidsonnnak hamarosan azonban rá kell jönnie, a tét nagyobb, mint az ő megmenekülése (hazajutása). Meg kell tudnia, a kék bolygó jövőjében vagy múltjában jár-e, esetleg egy párhuzamos világ Földjén. Emberek százai csatlakoznak hozzá, aki “szembeszállt a majmokkal”, így Davidson kénytelen segíteni nekik. Elindul hát, hogy a majmok által tiltott zónának nevezett távoli helyen szembenézzen a végső titokkal - saját és az emberiség sorsának kulcsával.

Rendezte:
Tim Burton

Forgatókönyv:
William Broyles Jr., Lawrence Konner, Mark Rosenthal

Operatőr:
Philippe Rousselot

Vágó:
Chris Lebenzon, Joel Negron

Zene:
Danny Elfman

Szereplők:
Mark Wahlberg, Helena Bonham Carter, Tim Roth, Michael Clarke Duncan, Paul Giamatti, Estella Warren, Cary-Hiroyuki Tagawa, Kris Kristofferson, Erick Avari, Luke Eberl

Műfaj:
kaland, akció, sci-fi

Játékidő:
115 perc

Ország:
USA

Gyártó:
20th Century Fox

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2004. január 12.

"Kettős mítoszrombolás. Az oridzsi, forradalmi Majmok bolygóját Tim Burton a mai átlagintelligenciához igazította, s egyben önmagát is elvesztette valahol az emberek és majmok közti egyedfejlődés felénél."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek