Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A leggyorsabb Indian

The World's Fastest Indian

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2005. szeptember 10. - Toronto-i Filmfesztivál
Amerikai premier: 2005. december 9.
Magyarországi premier: 2006. október 5.
Magyarországi DVD premier: 2007. február 27.

Hosszú éveken keresztül várta a napot, melyen bizonyíthatja rátermettségét. Csupán a lehetőség éltette, hogy a leggyorsabbként átírhatja a rekordok könyvét. Az új-zélandi származású Burt Munrot (Anthony Hopkins) szenvedélyes emberként ismerték: évtizedeket szentelt viharvert 1920-as Indian motorkerékpárjának újjáépítésére, majd 1967-ben benevezett vele az Utah állambeli Boneville Salt Flats-en megrendezett bajnokságra, és egymás után többször is felállította a gyorsasági világrekordot, amelyet máig nem sikerült megdönteni – senkinek.

A lebilincselő – és megtörtént eseményeken alapuló - történet végigköveti Munro életpályájának legizgalmasabb szakaszát: láthatjuk, amint a konzervatív ausztrál öregúr megérkezik a hatvanas évek Amerikájába, számos élményt szerez, barátságokat köt, és mindenekelőtt: szembenéz legkomolyabb kihívásával, végigküzdi magát a fényes diadalhoz vezető göröngyös úton. A néző kalandos utazást tehet a féktelen száguldozás, a hatalmas lóerők, a hófödte versenypályák csábító világába, mialatt megismerkedik egy elszánt férfival, aki fenekestül felforgatta a sporttörténelmet.

A 2005-ös évad egyik rendkívülinek ígérkező meglepetésprodukciója – a San Sebastian Filmfesztivál díj jelölt alkotása – másodszor is egyesítette a korábban már eredményesen együttműködő kis csapatot: Roger Donaldson rendezőt (Dante pokla; Tizenhárom nap; Beavatás) valamint a legendás Anthony Hopkinst, akik a Bounty című, 1984-ben készült kalandfilm óta először forgatnak együtt.

Rendezte:
Roger Donaldson

Forgatókönyv:
Roger Donaldson

Operatőr:
David Gribble

Vágó:
John Gilbert

Zene:
J. Peter Robinson

Szereplők:
Anthony Hopkins, Bruce Greenwood, Diane Ladd, Antony Starr

Műfaj:
kaland, dráma

Játékidő:
127 perc

Ország:
Új-Zéland, USA

Gyártó:
New Zealand Film Commission, Magnolia Pictures, 3 Dogs and a Pony

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Hannibal kritikája
2006. október 7.

"A leggyorsabb Indianban csalhatatlanul az ízlésficamos hatásvadászatot óvatosan kikerülő, szolidabb – egynemű – történetvezetés és az igen kamatozó karakterorientáltság mellett teszi le a garast. (...) A szkriptért is felelős Donaldson zseniális érzékkel halmozta egymásra a humor- és enyhe konfliktushelyzeteket (a tengerparti motorverseny), s a dialógusok frissessége, valamint a szereplők masszív kontúrossága még a kopottas paneleket is "újként csomagolja.""
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek