Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A kiskirály

Oligarkh

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2003. június 13.
Magyarországi premier: 2004. március 25.

Hősünk, Platon Makovszkij azzal kezdte karrierjét, hogy pénzért írt doktori disszertációkat négy társával együtt. Pár év múlva, mikor milliókat keresnek azzal, hogy kihasználja a peresztrojka kis kapuit, szembekerülnek az orosz maffiával. Miután már tekintélyes szerepet tölt be a feketegazdaságban, Platon tovább akar lépni, ezért megvásárol egy tévécsatornát, amivel politikai befolyása lesz és ezután a végső állomás, nem lehet más, mint a Kreml. Azonban egyre több lesz az ellensége és egyre kevesebb a barátja és későn jön rá arra, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét.

A forgatókönyv Juli Dubov Bolsaja pajka című regénye alapján készült, de csak nagy vonalakban követi a könyvet. Lungin célja az volt, hogy körüljárja a kortárs orosz társadalmat manapság leginkább foglalkoztató, a posztszovjet kapitalizmus jelenségét érintő kérdéskört. S hogy a téma mennyire népszerű, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a film készítői a Tycoonért csupán a premier hétvégéjén 11,17 millió rubelt (535 ezer dollár) zsebelhettek be. S bár mind Dubov, mind pedig Lungin tagadják, hogy bármiféle köze lenne a regény, illetve a film főhősének Borisz Berezovszkijhoz, Oroszország leghíresebb iparmágnásához, szembeötlő a hasonlóság Makovszkij és Berezovszkij között.

Rendezte:
Pavel Lungin

Forgatókönyv:
Yuli Dubov, Aleksandr Borodianskii, Pavel Lungin

Operatőr:
Oleg Dobronavov, Aleksei Fiodo

Vágó:
Sophie Brunet

Zene:
Leonid Desiatnikov

Szereplők:
Vladimir Mashkov, Mariya Mironova, Levani Outchaneichvili, Aleksandr Baluyev, Andrei Krasko

Műfaj:
dráma

Játékidő:
128 perc

Ország:
Oroszország

Gyártó:
CTB Film Company, France 2 Cinéma, Magnat, ZDF, Arte

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilva kritikája
2004. március 30.

"A francia-orosz-német koprodukcióban készült (de orosz nyelvű, feliratos) film azt hiszem, a tavaszi filmkínálat egyik igen érdekes és ígéretes darabja."
bővebben

További kritikáink

2004. január 5.Lovas Nándor kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek