Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A királynő

The Queen

Nem láttuk.
90% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2006. október 6.
Magyarországi premier: 2007. január 18.
Magyarországi DVD premier: 2007. április 24.

Kevés olyan személyiség van a modernkori történelemben, akinek a halála nemcsak egy nemzetet, hanem az egész világot megrendítette. Diana, angol hercegnő élete a tündérmese és a rémdráma keveréke, egy életút, melyet a csillogás és a botrány éppúgy jellemzett, mint a mély humánum és karitatív szolgálat, de legfőképpen az emberek szeretete. Egy XX. századi ikon volt, akit személyisége és tragikus halála abba a panteonba emelt, ahol Kennedy és Monroe is nyugszik.

A közvélemény tudni vélte, hogy Diana az angol királyi ház szemében mindig is szálka volt, és az emberek ezt igazolva is érezték, látva, hogyan viselkedett a királyi ház a halálát követően. II. Erzsébet (Helen Mirren) a királyi család többi tagjával együtt Balmoral-i kastélyában maradt, míg Londonban egyre csak gyűlt a világ minden tájáról érkező gyászoló tömeg.

A frissen választott miniszterelnök, Tony Blair (Michael Sheen) népszerűsége az egekbe szökött a televíziókban közvetített megindító gyászbeszéde után. Anglia értetlenül állt királynője hallgatása előtt, soha nem látott érzelmi kitörések ítélték el a protokollhoz ragaszkodó királyi családot. 

A film arról a feszültséggel és érzelmekkel teli egy hétről szól, ami a szívek hercegnőjének halála után megrendítette az angol monarchiát, két nagy formátumú ember, Erzsébet királynő és miniszterelnökének a szemén keresztül.

Stephen Frears nagy feladatra vállalkozott, amikor korunk legismertebb embereiről készített filmet, azokról, akik naponta szerepelnek a világ médiáiban. Az, hogy egy hihetetlenül izgalmas és megindító emberi történet bontakozik ki a szemünk előtt, nemcsak az alapos történeti kutatómunkának, hanem a fantasztikus színészi alakításoknak is köszönhető.

Rendezte:
Stephen Frears

Forgatókönyv:
Peter Morgan

Operatőr:
Affonso Beato

Vágó:
Lucia Zucchetti

Zene:
Alexandre Desplat

Szereplők:
Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Sylvia Syms, Helen McCrory

Műfaj:
dráma

Játékidő:
97 perc

Ország:
Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország

Gyártó:
France 3 Cinéma, Canal+, Granada Film Productions, Pathé, Scott Rudin Productions

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Czehelszki Levente kritikája
2007. január 20.

"Le vagyunk maradva, kérem. Tudna valaki ma Magyarországon olyan filmet forgatni, amely szimpatikusnak tüntetné fel vezető politikusainkat, mondjuk Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort? Külön-külön biztos lehetne készíteni egy-egy propagandagyanús darabot, nade egy olyat, amely egyszerre teszi emberközelivé mindkettejüket, ráadásul magánemberként és politikusként egyaránt?"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek