Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A.I. - Mesterséges értelem

A.I. - Artificial Intelligence

60% / 1 szerkesztő
100% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2001. június 29.
Magyarországi premier: 2001. október 4.
Magyarországi DVD premier: 2006. július 11.

A XXI. század közepére eltűnik az általunk ismert világ. Az általános felmelegedés következtében a sarki jégtakarók elolvadnak, és a világtenger emelkedő szintje elborítja a kontinensek part menti - addig legsűrűbben lakott - részeit. Az emberiség egy tudományos felfedezésnek köszönheti a túlélést: a szuperintelligens, saját létezésükről is tudó komputerek segítették át a Földet a katasztrófa évein.

A fejlődés azonban nem áll meg. Az újfajta komputerből újfajta robotok készülnek. Prototípusa első darabjaként elkészül a robotfiú (Haley Joel Osment), akit egy gyerekét éppen elvesztett párnak adnak kipróbálásra. A világban, ahol a robotok álmodni és szeretni képesek, ez a robot többre vágyik, mint géptársai közül bárki. Ám sokan vannak, akik félnek az értelmes gépektől, és semmiképp sem akarják, hogy a kísérlet sikerüljön…

Brian Aldiss kisregényéből készült sci-fivel Steven Spielberg újra halhatatlan filmet alkotott, amelyben olyan fontos kérdések kerülnek a boncasztalra, mint hogy az érzelmek csakugyan kizárólagosan az ember sajátjai-e. Meglepetésre azonban a 90 millió dollárból készült mozi “csupán” 80 milliót eredményezett Amerikában.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: ismeretlen és siz

Rendezte:
Steven Spielberg

Forgatókönyv:
Steven Spielberg

Operatőr:
Janusz Kaminski

Vágó:
Michael Kahn

Zene:
John Williams

Szereplők:
Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor, Sam Robards, William Hurt, Brendan Gleeson, Jake Thomas, valamint Robin Williams (csak hang)

Műfaj:
sci-fi, dráma

Játékidő:
146 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Amblin, DreamWorks

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó tufee kritikája
2004. január 5.

"Spielberg egy mester. Ezt sokáig nem hittem el. Az E.T., a Harmadik típusú találkozások, a Jurassic Park mind-mind látványra épült, giccses moziknak tűntek, de mégis."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek