Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A hullám

Die Welle

Nem láttuk.
60% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2008. január 18.
Magyarországi premier: 2008. október 2.

Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, napjainkban. Rainer Wenger (Jürgen Vogel) osztályával különös kísérletbe kezd, melynek célja, hogy a gyerekek saját bőrükön tapasztalják meg az autokráciát.

A diákok szokatlanul motiváltan hajtják végre a feladatot. Ám ami a viselkedésükben első pillantásra újfajta szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, riasztó jelenségeket hoz felszínre. Wenger manipulációja lendületet kap, és őt magát is elsodorja. A csoport nyomást gyakorol a kívülállókra, egyes csoporttagok erőszakossá válnak, és van, akinek teljesen átalakul a személyisége. A kritikus hangokat elfojtják, az önként vállalt konformizmus diadalmaskodik.

A Hullám - így nevezi magát a mozgalom - tagjai szeretnék átvenni az uralmat az iskola, sőt az egész város felett. Wenger kísérlete “kiválóan” sikerül. A tanár sajnos túlságosan későn parancsol megálljt… Megvalósul a fordított pedagógiai rémálom: mindenki engedelmeskedik!

A fasizmus alapelveit tárgyaló alkotás, hasonlóan a rendező korábbi filmjéhez (Napola - A Führer elit csapata), olyan filmdráma, mellyel Gansel a felületes ideologizálás helyett az emberi lélek pszichológiáját és a közösségi tudat által befolyásolt egyén viselkedési normáit vizsgálja. Karakterei érzelmi reakcióit (a valahová tartozás igénye, a hatalomvágy, menekülés a társadalmi megkülönböztetettség elől) elemezve humanista módon tálalja azt a megdöbbentő tényt, hogy Rainer Wenger diákjai örömmel vállalják fel azokat a szerepeket, melyeket elvileg megvetnek.

Rendezte:
Dennis Gansel

Forgatókönyv:
Dennis Gansel és Todd Strasser

Operatőr:
Torsten Breuer

Vágó:
Ueli Christen

Zene:
Heiko Maile

Szereplők:
Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Christiane Paul

Műfaj:
dráma

Játékidő:
110 perc

Ország:
Németország

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek