Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A hiúság vására

Vanity Fair

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2004. szeptember 1.
Magyarországi premier: 2005. március 31.
Magyarországi DVD premier: 2006. január 18.

A napóleoni háborúk korában játszódó film középpontjában a XIX. századi irodalom egyik legismertebb hősnője, Becky Sharp (Reese Witherspoon) áll. A gyönyörű, ám ugyanakkor önző és törtető Becky a vonzó lelkiismeretlenség mintaképe, akinek minden szava hazug s a társadalmi felemelkedésért bármit elkövet.

“Becky Sharp a regényirodalom egyik legösszetettebb jellemű nőalakja. Bájos, szép, kedves, önző, törekedő, szellemes, miközben minden szava hazug. A vonzó lelkiismeretlenség példaképe. “A hiúság vásárá”-nak, vagyis az egész társadalmi életnek igazi és sikeres hősnője. Megvetjük és mégse bánjuk sikereit. Írójának talán legnagyobb művészi bravúrja, hogy rokonszenvesnek tud ábrázolni egy ellenszenves nőt. Az ő sikerei fejezik ki írójának véleményét a világról és benne az emberekről.” (Hegedűs Géza)

William Makepeace Thackeray (1811-1863) regényének ez már a sokadik megfilmesítése, ám Mira Nair (Esküvő monszun idején) és az illusztris szereplőgárda arra enged következtetni, hogy ez lesz az eddigi legnagyszabásúbb.

A film mindössze 23 millió dolláros költségvetésből készült, angliai helyszíneken.

Rendezte:
Mira Nair

Forgatókönyv:
William Makepeace Thackeray regénye alapján Julian Fellowes

Operatőr:
Declan Quinn

Vágó:
Allyson C. Johnson

Zene:
Mychael Danna

Szereplők:
Reese Witherspoon, Eileen Atkins, Jim Broadbent, Gabriel Byrne, Romola Garai, Bob Hoskins, Rhys Ifans, Geraldine McEwan, James Purefoy, Jonathan Rhys Meyers

Műfaj:
dráma

Játékidő:
137 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Focus Features, Universal

Hazai moziforgalmazó:
Intersonic

Kritikánk a filmről

Felhasználó Peto kritikája
2005. március 21.

"Mr. Thackeray forogna a sírjában. A most készült A hiúság vására adaptációnak ugyanis annyi köze van az eredeti műhöz, mint Mr. Pope púpos hátának Lord Byron sánta lábához."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek