Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A háború ködében

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2003. december 9.
Magyarországi premier: 2003. október 11.

Robert S. McNamara részt vett a Disznó-öbölbeli válság kezelésében, és nagy szerepe volt abban, hogy az amerikaiak igyekezetek növelni befolyásukat Vietnamban. A II. világháborúban a légierőnél szolgált, később elnöke lett a Ford Motor Companynak, majd a Világbanknak. Ma 87 esztendős.

Errol Morrist, a dokumentumfilmezés nagy öregjét McNamara 1995-ben megjelent emlékiratai inspirálták, melyben az egykori védelmi miniszter erkölcsi szempontból kérdőjelezi meg saját politikai pályafutását. Morris a közel húszórás interjú során nem csupán a Fehér Házban eltöltött éveiről, hanem a kormányon kívüli ténykedéséről is faggatta McNamarát. Többek között például arról, milyen szerepet töltött be a II. világháborúban Japán bombázásában. A filmben először hallhatók teljes egészében Kennedy, Johnson és McNamara magnószalagra rögzített telefonbeszélgetései.

Rendezte:
Errol Morris

Operatőr:
Peter Donahue, Robert Chappell

Vágó:
Karen Schmeer, Doug Abel, Chyld King

Zene:
Philip Glass

Szereplők:
Robert S. McNamara

Műfaj:
dokomentumfilm

Játékidő:
95 perc

Gyártó:
@radical media Inc, Globe Department Store, SenArt Films

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Peto kritikája
2004. január 5.

"A háború ködében minden torzul, a hétköznapi életben abnormálisnak tartott dolgok normálissá válnak. Ezt állítja a most 87 éves R. S. McNamara, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek