Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A Gyűrűk Ura - A király visszatér

The Lord of the Rings - The Return of the King

Nem láttuk.
95% / 4 olvasó
Amerikai premier: 2003. december 17.
Magyarországi premier: 2004. január 8.
Magyarországi DVD premier: 2004. május 25.

A történet a befejezéséhez közeledik. Főszereplői útjuk végére érnek: de mielőtt megtudják, hogy sorsuk jóra vagy rosszra fordul-e, még várnak rájuk életük legnagyobb csatái. Gandalf a rohani Theoden király segítségével igyekszik harcra bíztatni Gondor urait. Szauron ostrom alá veszi Minas Tirthet, hogy végképp eltörölje a föld színéről az emberi fajt. Sosem hiányzott még ennyire a Király erős keze. Aragorn végre válaszol a hívásra, a kard összeforr, kirepül hüvelyéből, és harcba száll a hatalmas túlerő ellen.

Középfölde sorsa azonban egészen máshol fog eldőlni. A Gyűrűhordozó és hű barátja (vagyis Frodó és Samu) a Végzet hegyének borzasztó útjait járja. De minél közelebb kerül céljához, annál jobban húzza a Gyűrű szörnyű súlya.

A világ fölé boruló árnyék egyre nagyobb és egyre hidegebb…

A történet, ami ma is érvényes

A kérdésfelvetés mikéntje teszi, hogy habár fél évszázada született, egy másik történelmi korszakban, [ki]A Gyűrűk Ura[/ki] aktuális maradt máig. Sok olvasó, különösen a háború sötét éveiben, azt gondolta, hogy Tolkien a háborút és a militarista magatartást kritizálja monumentális regényében. “Nem hinném, hogy én lennék az 1939-es generáció egyetlen tagja, aki úgy érzi, hogy van itt egyfajta párhuzam a valódi világ politikai és katonai történései meg a regény között - állítja McKellen. - Tolkien részt vett az I. világháborúban és a II. alatt írta A Gyűrűk Urát, miközben a fia Észak-Franciaországban harcolt. Nem hiszem, hogy napjainkban vannak Szauronok, de akkor volt egy, Európa közepén. Egy pók, aki be akarta hálózni az egész világot, de a világ összefogott ellene, hogy ebben megakadályozza.” A Szarumánt alakító Christopher Lee szerint egy zsenialitással, intellektussal és hatalommal rendelkező ember mellé, aki a sötét utat járja, mint Szarumán, mindig kell egy ellenpont, akivel összecsaphat. “Tolkien Gandalfot jelöli ki Szarumán ellenfeleként. Ezzel adott az egyetemes konfliktus jó és rossz között. Ennek mindenhol, minden közönség számára van jelentése, mert mindannyian ismerünk ilyen embereket és konfliktusokat a saját világunkból.” “Szerintem [ki]A Gyűrűk Ura[/ki] mindig érvényes történet lesz a hitelessége és a témája miatt - teszi hozzá Mark Ordesky executive producer. - Nem számít, melyik korszak melyik generációja találkozik vele. Ez a történet mindig fog tudni valami alapvetően fontosat mondani a közönségnek.” “Egy mítoszt, éppúgy, mint egy vallást mindig táplálni, mindig használni kell, különben feledésbe merül - jegyzi meg Viggo Mortensen. - Tolkien nem csinált mást, mint hogy az emberiség archetipikus történeteinek az elemeiből egy új történetet épített, felhasználta a sagák és a kelta legendák elemeit, hogy a saját generációja számára is elérhetővé tegye őket. Most Peter Jackson teszi ugyanezt a mi generációnk számára.”
“Ez a történet a bátorságról, a barátságról és a világban valahol meglevő bölcsességről szól, továbbá arról, hogy ezek az értékek miként képesek felülkerekedni az ostobaságon és a gonoszságon - mondja Ian McKellen. - Szerintem ez a történet nem csupán a témája miatt alapvető, hanem briliáns hangneme miatt is, és Peter Jackson is egy hasonlóan briliáns történetmondó. Ezért van az, hogy a filmek is annyira népszerűek, mint a regény.”

A forgatókönyv első változatának elkészítésétől az első két rész bemutatásán és a befejező rész utómunkáin keresztül Peter Jackson társíró-rendező-producer minden energiáját és tehetségét [ki]A Gyűrűk Ura[/ki] készítésébe fektette.

[ki]A király visszatér[/ki] Jackson kedvence a három könyv közül, és szerinte ez a leginkább filmszerű.Tolkien műve több mint fél évszázada ejti rabul olvasóit. Az első film bemutatása óta megint visszaugrott a bestsellerlisták élére, és fiatal olvasók újabb generációit hódította meg magának. Zsákos Frodó és a Szövetség azt az üzenetet hordozza, hogy még a legkisebbek is fordíthatnak a világ kerekén, és hogy a barátság és a bátorság még a legsötétebb erők fölött is győzedelmeskedhet. Öt évvel ezelőtt Jackson és írótársai először ragadtak tollat és papírt, hogy Tolkien lehengerlő fantáziavilágát filmes struktúrába szerkesszék. [ki]A Gyűrűk Ura[/ki] mögötti egyik legfontosabb kreatív elme Alan Lee volt, aki a díjnyertes Harper Collins-féle kiadáshoz készítette világhírű illusztrációit. Lee talán mindenki másnál jobban értette, milyen kihívásnak kell megfelelnie Jacksonnak és csapatának.

Rendezte:
Peter Jackson

Forgatókönyv:
Peter Jackson, Frances Walsh, Philippa Boyens és Stephen Sinclair

Operatőr:
Andrew Lesnie

Vágó:
Jamie Selkirk

Zene:
Howard Shore

Szereplők:
Elijah Wood, Sir Ian McKellen, Sean Astin, Billy Boyd, Orlando Bloom, Kevin Conway, Hugo Weaving, Brad Dourif, Marton Csokas, Bernard Hill, Sir Ian Holm, Christopher Lee, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, John Rhys-Davies, John Noble, Liv Tyler, Karl Urban, Cate Blanchett, David Wenham, Miranda Otto

Műfaj:
kaland, fantasy

Játékidő:
201 perc

Ország:
USA/Új-Zéland

Gyártó:
New Line Cinema, Wingnut Films

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek