Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A fiú

Le Fils

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2002. május 23. (Cannes)
Amerikai premier: 2003. január 18.
Magyarországi premier: 2003. május 8.

Olivier, az elvált, középkorú ács (Olivier Gourmet) egy tanműhelyben tanít nehéz helyzetű fiatalokat. Lelkiismeretes, visszavonultan élő mesterember, aki, úgy tűnik, a saját világába zárkózva él. Egy napon a 16 éves Francis (Morgan Marinne) jelentkezik tanulónak, amit - valamilyen ismeretlen okból - először határozottan visszautasít, másnap azonban meggondolja magát, és mégis felveszi. Nem tudni, mit jelent ez a különös reakció, de sejthető, hogy a férfi valami súlyos terhet cipel a múltból, melyhez a fiúnak is köze van.

Próbálja tartani a távolságot Francis jelenlétében, de aztán nem tudja megállni, hogy az órák után ne kövesse őt megszállottan a műhelytől az utcákon át a lakásáig. Amikor elvált feleségének elmeséli, hogy vállalta a fiú tanítását, az döbbenten és felháborodottan fogadja a hírt. Ekkor a néző előtt is világossá válik a helyzet abszurditása: öt évvel korábban Olivier és Magali (Isabella Soupart) kicsi fiát megfojtották egy rablás során, az elkövető Francis volt, el is ítélték, és most, a javítóintézetből való szabadulása után éppen Olivier keze alatt akar szakmát tanulni.

Lassanként megismerik egymást, a két, lelkileg sérült ember kapcsolata megerősödik. A fiú egyfajta elismeréssel tekint Olivier szakmai hozzáértésére és igyekszik tanulni tőle. A férfi nem tudja megmagyarázni saját viselkedését, hogy miért akar mind többet megtudni Francisról, és haragja ellenére is pontosan megérteni a történteket. A bűnös: egy gyerek. Az erkölcsi dilemma csak növeli az akadályokat, és Olivier végül eljut az alapvető kérdéshez: bocsásson meg vagy végezzen a másikkal? Adhat-e az apa a fiatal gyilkosnak egy második.

Rendezte:
Jean-Pierre és Luc Dardenne

Forgatókönyv:
Luc Dardenne

Operatőr:
Alain Marcoen

Vágó:
Marie-Hélčne Dozo

Szereplők:
Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart , Remy Renaud

Műfaj:
dráma

Játékidő:
103 perc

Ország:
Belgium / Franciaország

Gyártó:
Archipel 35, Les Films du Fleuve, Radio Télévision Belge Francofone

Hazai moziforgalmazó:
Cirko Film - Másképp Alapítvány

Kritikánk a filmről

Felhasználó Godzi kritikája
2004. január 5.

"Olivier jó munkásember. Történetesen ő egy középkorú, átlagos francia férfi, de bárhol megtalálhatjuk az alteregóját a földön. Az életből, a döntések útvesztőjéből a munkájába menekül."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek