Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A fehér szalag

Das weisse Band

Nem láttuk.
70% / 2 olvasó
Ősbemutató: 2009. május 21., Cannes-i Filmfesztivál
Amerikai premier: 2009. december 30.
Magyarországi premier: 2010. február 18.

15 hónappal járunk a mindent megváltoztató I. világháború előtt, egy csendes német faluban. A lakosok között van egy földbirtokos báró, az ő gazdasági igazgatója, egy lelkész sok gyerekkel, egy özvegy orvos és egy tanító, aki házasodni készül. Ez utóbbi visszaemlékezéséből ismerjük meg az egész történetet.

Úgy tűnik, minden az ideális kerékvágásban halad: az egymást követő évszakok csakúgy, mint a jó és rossz termések váltakozása. Ám egyszer csak furcsa események veszik kezdetüket. Különös, balesetnek tűnő történések, sérülések, sőt halálesetek követik egymást: az orvos megsérül; egy újszülött csecsemő a dermesztő hidegre kerül; a báró (Ulrich Tukur) egyik fia eltűnik, majd megkötözve találnak rá; egy pajta kigyullad; egy fogyatékos gyereket az erdőben fához kötöznek fenyegető üzenettel a mellkasán.

A falu népe aggódni kezd, nem tudja, mitévő legyen. Az emberek megnyugtatására a báró felesége (Ursina Lardi) beszédet tart a templomban, de mindhiába. A szigorú lelkész (Burghart Klaussner) - jó példát és hitet mutatandó - már az események kezdete óta egy fehér szalag viselésére kötelezi két legidősebb gyermekét, hogy emlékeztesse őket állandó feladataik ellátásra, és az eredendő tisztaságra. Ám az események az ő családját sem kímélik. Egyre nagyobb a félelem, hogy vajon ki követi el ezeket a félelmetes tetteket.

A tanító (Christian Friedel) az, aki végül bátran nekilát, hogy apránként megfejtse a rejtélyeket. Azonban döbbenetes felfedezésre jut, mert nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb gaztettet a falu gyermekei követték el. Ők hoztak létre egy titkos társaságot, amelynek Margarete (Johanna Busse), a lelkész lánya a vezetője. Sötét érzések, félelmek, vágyak kísértik őket – kifordult lázadás, hogy uralkodjanak és birtokoljanak.

A lelkész nem hisz a tanítónak, sőt, egyenesen megfenyegeti őt. Teljes mértékben visszautasítja a feltételezését, hogy a gyermekeik bűnösek lennének. A félelem és aggodalom azonban hamarosan új célpontot talál magának a közelgő háború fenyegetésében. A tanító pedig kénytelen elgondolkodni azon, nem lehet-e, hogy mindenért a nevelési rendszer hibáztatható? Vajon lehetséges volna, hogy a világháború kiváltó oka is abban a viselkedésben keresendő, amely miatt a gyerekek érzései és tettei totálisan eldeformálódtak, s hogy kétségbeesett kiútkeresésük egy erőszakra épülő rendszerben öltött testet?

Az író-rendező Michael Haneke 144 perces fekete-fehér drámája eredetileg több részes tévéfilmnek készült, ám hogy az alkotók jól döntöttek, amikor végül mozifilmként mutatták be a produkciót, arra bizonyíték a Cannes-i Arany Pálma, és a díjak körében véghezvitt tarolás az Európai Filmdíjátadón.

Díjak:
- Cannes (2009) - FIPRESCI-díj: Michael Haneke
- Cannes (2009) - Arany Pálma: Michael Haneke
- Európai Filmdíjátadó (2009) - legjobb film: Michael Haneke
- Európai Filmdíjátadó (2009) - legjobb rendezés: Michael Haneke
- Európai Filmdíjátadó (2009) - legjobb forgatókönyv: Michael Haneke
- San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - FIPRESCI-díj: Michael Haneke

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Szilvási Krisztián

Rendezte:
Michael Haneke

Forgatókönyv:
Michael Haneke

Operatőr:
Christian Berger

Vágó:
Monika Willi

Szereplők:
Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Burghart Klaussner, Michael Kranz

Műfaj:
dráma

Játékidő:
144 perc

Ország:
osztrák-német-francia-olasz

Hazai moziforgalmazó:
Cirkofilm-Másképp Alapítvány

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek